:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, March 13, 2013

lasak, buas, nakal - doa dari ibu bapa?

assalamualaikum

i never used word - melasak, makin lasak anak aku ni, membuas, nakal.

bila ramai noticed umar raihan nampak kurus, aku cuma cakap, dia makin aktif sekarang.  i know ramai mummies yg cakap ''mau tak kurus, makin lasak anak aku''.

tah lah.  aku cuma tak suka guna ayat tu.  sebab aku rasa, kata kata dari mulut ibu bapa adalah satu doa.  so kalau cakap makin lasak, makin buas...so MAKIN  lah kan???  makin tu bertambah tambah lah kan...

mungkin sebab kami suami isteri tak pernah guna ayat tu, umar raihan pun kurang melasak.  tp sila tau, kurang melasak bukan bermakna tak aktif.  kurang melasak versi umar raihan adalah, dalam aktif dia tu, masih lagi aku boleh handle..takde lah membuas sgt.  aktif yg behave.

aku mcm annoying kt orang sekeliling aku yg suka suka je cakap lasak kt anak aku.  haha siapa tu, faham faham jelah kan.

kadang kadang orang tak tanya pun kenapa umar makin kurus.  tiba tiba je cakap, ''dia makin lasak sekarang''...erkkk...sebuk je tau...

word nakal tu lagilah aku tak mau guna!!!!!!!!!!!!!!!  tolonglah korang jangan guna jugak.  begitu juga dengan perkataan degil.  ''eiii degil ek anak mama ni...!''.....cuba tukar dengan perkataan ''anak tak mau dengar cakap mama ek....''...pastu buat buat lah keluar bilik tanda merajuk.  sebenarnya keluar bilik tu untuk cool down kan perasaan hati.  mana tau baran sangat sampai terpiat telinga dia.  haha.

tp aku tak lah perfect.  aku pernah jugak tercakap umar raihan degil.  tp cepat cepat laki aku marah aku sebab terlepas degil tu kan. dia cakap ''tak baik mama cakap anak degil tau.  doa tu ma..''.  terus aku pun insaf...peluk anak minta maaf...

lagi satu, aku annoying bila orang sesuka hati cakap, umar makin kurus sebab dia selalu demam...ek elehhhh....sesuka hati je tau....pang kang!!!

dia tau ke berat anak aku berapa?  turun ke naik? 

so bila aku dengar je orang tanya kenapa umar raihan nampak kurus berbanding awal awal bulan dia lahir dulu, senang je kami suami isteri jawab ''dia makin aktif makin bijak''....doa ibu bapa kan mujarab.  amin...


eh aku tak lah kondem korang korang yg cakap camtu [lasak, buas, nakal].

tp boleh kan tukar ayat tersebut kepada AKTIF & BIJAK.  moga moga anak korang aktif dan bijak seperti mana yg kita harapkan.... =)



akucakap:  apa ke lama benau aku n siapkan entry ni.  tersimpan dalam draft dari minggu lepas harini baru siap.  hahahah





14 comments:

SweetLikeWhat said...

betul jugak kata etty tu..anis selalu sebut lasak..waaaaaaaaaaaaaa..

ampunkan mama hannah..

lepas ni kena tukar..

tq etty ingatkan anis ;)

.ieLah. said...

aaaaaaaaaaaaaaaa mak etty! terasa i tau! hehe
kadang2 guna word makin melasak tu, baiklah padilah insap la sekarang.huhu

tapi bab yang cakap anak degil tu, memang setuju. if emak cakap sarah makin degil, padilah akan cakap, bukan degil. budak bijak memang banyak akal. kadang2 tak perasan nenek pesan apa.

time kaseh etty. lepas ni beringat sikit :)

Wawa Yusoff said...

haaa...bagus2 entry ni. mengingat kan acik jugak. hik3 :p

yUmiE AzuRa said...

aaa terasa cet sbb i kekdg slu jgk sebut melasa or lasak.ok lps ni kurangkn.
tq for remind etty:D

tp degil tu yes.mmg i xpenah gne lansung sbb my mom pn marah if ckp ank degil.huhu

MimahAjil said...

famili sy ni org terengganu...so dieorg sgt la suke ckp ank sy tu 'buas'...ohhhhhh no!!!bukan ke utk haiwan ke buas itu???

cth:"buas budok hasif ni.....doprok nok dukung dia"

Misz Pinkie Winkie said...

lin selalu cakap anak bertuah nieee...

ctmah said...

tq etty sebab ingatkan kite =)
peringatan tuk kite semua kan...

♥ ROS ♥ said...

Hahhha... Btul tu kna set mind ckp bnda positive je :)

Anak Lebah Comot said...

Jasmin klu firas dah sampai tak leh handle; jasmin bukak talking tom tue pastue jerit.."firas, budak pandai; bijak dan dengar cakap mama dan babah." sekrg klu jasmin bukak talking tom memag die dah tahu pastue senyum2..cair hatiku..

veesakura said...

Wahhh! Hussein,ampun. mak jugak slalu ckp camtu.pasni janji x ckp dah. angkatt tgn,janji!

LYS said...

ibu ecah selalu sebut..budak bijak ni memang gengster...hahahhaa... acener tu?

LisaLisut said...

hi etty. 1st time nk comment ni.heheh..
agree. i like this post.
my husband confirm stare i mcm nk telan n marah balik if i ckp degil,ngade2,etc. dia ckp xbaik ah ckp cmtu.nt jd btul2.ckpla yg elok2 je. huhu. my bad.

kurus pn kurus lah as long as baby sihat i dont mind at all :)

ta!

With Julia said...

''tak baik mama cakap anak degil tau. doa tu ma..''. terus aku pun insaf...peluk anak minta maaf...

p/s i terus rasa sebak...betul kata2 u etty...kata ibu dan bapa adalah doa :)

Mimy Hamid said...

kadang terlepas gak nak nak kena mama macam akak ni..kurang kesabaran...maaf kan mama nak...takpe la yang penting niat kita...masing masing anak kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails