:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, May 13, 2013

umar raihan 11m & hari ibu

assalamualaikum

semalam tanje genap 11 bulan..subhanallah...cepat je masa berlalu kan..teringat dalam pantang hari tu, cepatlah masa berlalu sebab umar raihan kuning lama sangat.  tak sanggup nk tengok dia menangis amik darah.  masa tu doa cepat lah kuning hilang.  tup tup, dah 11 bulan dah...kalau pergi klinik, kena perli je dengan nurse KD tu.

''ni haa budak kuning lama sangat''....hahhahahhahaha

jatuh pada hari ibu, so lagi rasa seronok.  tp takde hadiah hari ibu pun dari ayah.  kang kalau mintak, mesti dia kata ''ko nk apa lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii????''.  so baik diam diam.  faham faham jelah hadiah birthday hari tu, sekali ng hari ibu.

tp sebenarnya on the way dari tampin nk balik melaka, ada gak aku bersuara...''u tak wish pun kan hari ibu kt i''..dia balas ''takde hari ibu, hari hari pun hari ibu tau...'' yelah tu.  padahal malam sabtu tu tanya nk bagi apa kt mak dia.
pastu aku meroyan gak tanya mana hadiah hari ibu. dia jawab, tak sedar ke i dah bagi hadiah kt u...tu i gosok sendiri baju keje i, sebagai hadiah lah tu.  i nk bagi u rehat.  cukuplah sekadar hadiah tu. nanti balik melaka, u boleh rehat yeee...

cisssssssssssssssssssssssss.....

walaupun begitu, betul jugak tu.  sampai rumah dengan umar raihan menangis tak boleh diletak, sedikit sebanyak membantu aku rehat gak.  sampai rumah, suami aku tolong masak lauk umar.   terima kasih yang......

eh eh sebenarnya nk cite pasal anak yg dah 11 bulan.  bukan cerita hal laki bini ni...

umar dah pandai apa ek?

1.  berjalan belum lagi. takpe nak, take your time...merangkak ni pun mama dah semput, takpe takpe...tak paksa...

2.  separation anxiety yg sangat lah...............................................takpe, aku enjoy the moment yg dia perlukan aku sebagai pelindung, penyelamat.  walaupun aku ni garang, dia tetap cari aku kalau dia menangis.  sekurang kurangnya, dia tetap tau kita ni mama dia kan....kalau hantar sekolah pagi pagi pn, dah mula menangis bila beralih tangan ke cikgu. dari luar dengar dia menangis sangatlah meruntun hati okay.

3.  kalau aku marah dia, dia dah pandai sorok muka kt bantal.  pastu mata jeling jeling.  kalau aku buat jelingan maut, dia sorok lagi muka kt bantal.  pastu aku gelak sebab rasa comel sangat kenapa ni nak oiiiii...

4.  dah pandai jerit jerit kalau dia marah..aiyooo takkan terikut perangai mama kot.  tapi ni mesti sebab ayah dia selalu peluk sampai buat dia marah.  so tu je cara dia luahkan perasaan kan...

5.  suka kalau time merangkak ada orang ajak dia main kejar kejar.  tergelak terkekek kekek tau...

6.  dalam proses membaling barang...puffffffffffffff..streess omak eh ni hp kena baling je...tengah sedap sedap tengok miska muska, dia boleh baling bawah katil..adoyai....

7.  turun katil dah pandai.  tp kalau terover slip tu, mama pandang buat tak tau je.  haha sapa suh laju sangat....kui kui kui...

8.  selera makan still macam dulu.  maksudnya, kuat makanlah.  mama suka.  sebab mama suka masak lauk umar dari masak lauk ayahnye.  hehe.  umar pun dah start makan nasik org besar.  dah start makan kicap sikit.  ikan goreng sikit.  tu lah padahnya kalau mengacau mak nye makan, so dia pun makanlah apa yg mak makan.  umar ni aku perasan, dia suka makan kalau aku suap dia guna tangan. kalau guna sudu tu mcm main main.  tu yg aku suka suap dia nasik.  dia duduk je depan aku tau.  agaknya berkat air tangan aku masuk dalam mulut dia kot.  alhamdulillah, dia masih makan apa yg aku masak.  sesekali ayah dia tolong masak.  bukan orang luar...

9.  suka kacau time orang solat.  pastu tonggeng tonggeng.  dia pun nk solat sekali.  haha.  dengar dengar ada orang belikan umar sejadah.  bila tah nk dapat.  ahakssss...

10.  almari dah kena ikat.  kalau tak bukak katup, bukak katup.  paling risau sebenanry bukan sebab dia punggah tupperware ke apa, risau terkepit jari tu...

11.  nk pujuk dia diam dalam kereta, pasang cd nasyid.  senyap lah kang.  tp cd tu dah rosak. so dengarlah dia membising dalam tu.

12.  paling suka kalau mama ajak tengok bird.  pastu mama buat bunyi bird.  chirp chirp...terkekek kekek ketawa pun mama tak faham knp.  haha.

13.  ada permainan baru.  aku cakap ''kereta mama, kalernya putih, kereta umar kaler aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapa?'' terus aku cuit idung.  pastu kang dia jawab walaupun ''haa''...then aku cakap pandai.  once cakap pandai, otomatik dia tepuk tangan.  next question, dia tunggu aku habiskan soalan apa tu smbil mata lirik kt aku.  hahahahah comel comel.

14.  kesukaan aku.  bila dia dah habiskan makanan, aku akan cakap.  ''yeay dah habis..pandai...good boy''...kang dia tepuk tangan..good boy baby mama...

15.  suka join mama tengok segram.  tengah aku kusyuk scroll segram, tetiba kang menyelit kt ketiak aku diam diam.  so ajak jee join sekali...

16.  kalau dia kt bawah [lantai] nk ajak tido senang je.  tunjukkan susu dia.  terus sengeh sengeh nk naik katil.  senang kan.  tu tanda dia obses gak.  kahkahakhakkakakah

17.  posisi menyusu makin extreme. 

18.  gigi baru muncul 3 minggu lepas.  gigi bawah.  tp masih behave lagi, good boy tak gigit mama dia.  naik gigi ni, tak demam.  tp naik rashers terus kt leher pelipat.  dah macam ezema.  tp lama lama surut lepas aku letak vco. 

19.  berat tak tau berapa kg.

20.  baru amik 1st dose pneucoccal.  demam esoknya.

tu jelah.  tak ingat lain.


dah hensem hensem nk pergi kenduri kawin kt serting...jauh perjalanan....umar ni aku perasan kalau duduk belakang kereta, susah sgt nk behave.  kalau duduk depan, dapat ekon tu, kemain baik lagi...letih oi nk dukung dia semalam...


sebelum gerak...baca buku..


sabtu malam ahad, ktorg kuar makan makan.  mula mula kn nk pergi windmill.  tp tak jadi.  so ktorg pergi kt pak putra roti nan. sedap okayyyy.....

nama je dok melaka bertahun, tp baru tau ini kalilah....


dapat snap gambar tandoori chicken je.  memang terbaik aahhhhh....

sebab kan 2 hari sebelum tu aku dah makan nan cheese, so malam makan ramai ramai tu, aku order garlic lak...tp cheese gak yg terbaik lah...

malam tu, suami aku makan masala chicken, aku makan apa tah...tandoori semua adik adik dan mak aku yg order...


umar raihan makan ni je uols...hehehehehheheheheh....
  
sapa sapa yg datang melaka, moh le pak putra nan ni.  kt taman kota laksamana.  best...gerenti teringat ingat...

 





9 comments:

Asz Miza said...

Ammar pun skg tgh separation anxiety..anta umah BS start la..duk umah pn sama..xleh klo xnmpak muka kita..start la engine dia..

CikNaa said...

happy 11 month umar raihan :)

ctmah said...

i suke tgk baby main tepuk amai2 n lambai..rasa macam nak gigit2 aje..h0h0!
happy 11mo umar raihan :D

SweetLikeWhat said...

comel umar..macam2 pandai dah ye..gud boy..membesar dengan sihat ye syg..

Shakina Farhan said...

budak2 ni suka kena puji kan..wlpun die teka slh pun kena puji jugak..baru dorg bersemangat..bgus umar kuat makan..tp budak2 mmg suka kicap..anak sedara 3 tahun nak nasi mst berkicap..haha..

With Julia said...

Syukur umar raihan membesar dgn sihatnya...dah amik 1st pneumococol ye...good job umar...teruskan yg ke 2 dan ke 3....bila la nk jln2 mlaka eh...huhu

veesakura said...

Happy 11months umar! Separation anxiety..sabo je la. tapi best jugak sebab dok carik mak je. bley berlagak ngan abah dia. hahahahaha

e.t.t.y said...

terima kasih acik acik semua...

julia - kang nk datang melaka silalah bagitau yeee...tak bgtau siap aaaaa....

veesakura - ada masa best vee, ada masa bila kita nk buat kerja tu...adoyai...

kina - tp bila kita letak kicap, kena pandang pandang jeling jeling ayah dia..hhha

LisaLisut said...

ade certain yg prangai umar sama perangai hannah. hehehehe

alaa bestnye xdemam nk tmbuh gigi.i xtau la hannah knp lately huhu.kalau benar nk tmbuh gigi xpela demam pn.mak xdpt tlg.beauty is pain baby..ahaha

best jgk umar dh mkn nasi org besar.sng xyah lenyek.i keep telling hannah cptlakuar gigi.sng mama msk mknn hannah xyah lenyek2 dh kekekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails