:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, May 8, 2013

umar raihan: Pneumococcal first jab & sedut kahak

assalamualaikum

alhamdulillah, dah selamat cucuk umar raihan.  vaccine pneumococcal.  tah camne eja.  haha.

vaccine ni dari pengeluar vaksin GSK.

harga rm220 per jab.  ikutkan umur umar raihan, dia kena amik 3 kali.  

aku amik kt poliklinik wahidah, kota cemerlang, melaka.  klinik ni memang general clinic, tp khusus pada wanita dan bayi.  kalau pergi malam, memang ramai pregnant lady ng baby jelah.  doktor wahidah ni best, soft spoken, tu yg ramai selesa dengan dia kot.
so kalau sesapa yg pregnant area melaka, boleh consider klinik ni untuk buat routine check up ataupun saje saje nk check up.  scan 4d pun ado...

terjumpa pulak awek lama yg dikenang kenang ni.  tasnim eryna.  anak officemate aku je ni...klinik ni panel utem, tu yg terjumpa awek tasnim ni.  dia demam.
umar tu nk turun kerusi je tau.  tak boleh dok diam...


jadual next injection. doktor wahidah kasi tempoh bertenang 2 bulan.
suppose kena inject masa dia 12m.  tp masa tu ada mmr.  so rehat lah.  takkan nk inject 2 kali kan, kesian tanje mama tu.  so next 13m dan 15m.  sempat lah kumpul duit time tu kan.  hehe...


buku biru ni jangan dilupakan ye.  buku ni dapat pada sesiapa yg bawa baby check up kt KK sahaja.  bawak je untuk doktor yg bagi injection tu, letak note kt situ. 

tanje demam.  syian ghie....takpe, bagus sebab kuatkan lagi immune dalam badan tu.  yeke?  hehe.  demam kejap je ni.  memang biasa umar akan demam lepas cucuk.  so takde apa nk dirisaukan.


semalam mama amik cuti.  sebab nk pergi sedut kahak umar.  ni pun suggestion dari kak mimy hamid.  kak mimy cakap, keluarkan kahak degil.  

okay kt melaka ada pusat fisio.  nama dia fit fisio.  kt bukit beruang.  depan balai polis tu.  

aku buat appointment kul 930.  tp sampai kul 10.  hahah.  ada rzeki sebab dorang dah nak pergi house visit.  kui kui kui...

prosedur nya sangat lah menyedihkan dan meruntun hati seorang mama.  tp demi nk baik, biarlah anak tu menangis sekarang dari kita yg menangis kemudian hari. aku tahan je mata ni dari menangis dengar anak meronta ronta camtu.  lagilah bila pandang mata dia, seolah olah dia cakap ''mama, tolong umar...sakit''...ahhh sedih pulak bila taip ni.  tp aku cekalkan hati.  bila aku tengok kahak tu jatuh kt bekas dia tu, lega hati aku.  at least aku fikir tindakan aku ni berbaloi.  takdelah menyakitkan anak tanpa sebab kan.

suami aku dok kt depan.  dia memang tak sampai hati nk tengok anak dia camtu.  tp bila umar dah teriak kuat sangat, dia datang jugak kt ktorg.  aku cakap pergi depan, jangan tengok.  kang kena sepak terajang lak staf fisio tu.  hahahah.  tp bila dia tengok kahak tu keluar, muka dia nampak cool down.  

umar pun, lepas je selesai sedut tu, dia takde nangis lagi. dia menangis sebab tak selesa masa sedut tu je.  kalau sakit, mesti lepas tu pun sakit dan menangis kan.  siap boleh gelak gelak lagi ng staf fisio tu.

alhamdulillah, takde yg teruk pun dengan kahak tu.  kahak yg keluar, warna putih.  selama ni ingat warna hijau, kuning je tau...tp alhamdulillah..putih.  means takde jangkitan.  

sedut kt hidung paling tak puas hati.  sebab takde yg keluar.  padahal kt hidung lah bunyi tu tak hilang hilang...tension aku...!!   aku nk keluarkan hingus yg degil tu.  dia ada dari umar lahir lagi..sian dia time menyusu bunyi bunyi tau...

dalam kereta, elok je umar pegang stereng kereta, main ngeng ngeng ngeng.  hahahahahah.  good boy betul.  aku susukan dia, pastu dia tidur.  ktorang singgah mydin pun dia tidur.  aku berbabywearing guna kain batik tu lagilah dia nyenyak kan.  happy shopping ktorg.  hahahah...
 balik mydin baru dia bangun.  tu pun tido balik.  agaknya dia selesa kan kahak dah takde.

okay tu jelah cerita cucuk Pneumococcal [aku copy paste dari gsk web.  hihi tak reti eja].  dan cerita sedut kahak.....insyaAllah kalau teruk lagi kahak tu, memang nk pergi lagi.         

tips masa nk sedut kahak tu, jangan bagi anak minum dan makan 2 jam sebelum pergi sedut.  kang dia muntah lagi kesian.  semalam umar pun aku puasakan sekejap.  alhamdulillah tak muntah.  just muntah kahak je.  adoyai kesian lak bila ingat balik.  

  

8 comments:

Cik Puan Rara said...

huaaaa benci kahak.kesian anak2.

yUmiE AzuRa said...

owner fit fisio tu husband kenal.geng main futsal time kt melaka dlu.haha..
iman dh terlambat nk amik jab tu..acaner ni??nt nk kne anta iman kt nursery..uhukss

Nurul Hamimah said...

hm...nak kena buat jugak untuk tanje manje saya ni....semoga anak2 kita diberi kesihatan yang baik...Amin

ctmah said...

sedut kahak tu paling kesian kan etty..i siap nangis2 la depan doc.doc pulak dok gelak2 je tgk i nangis.yg tbb tu sambil nangis sambil rekod video..hahah!hubby x follow, so dia kepochi la soh amek video.. T______T

LisaLisut said...

argh.i xsanggup tgk hannah kene sedut kahakms dia 6bln aritu.mmg stresssss duduk tgu turn dgn bdk nangis meraung2.keluar masuk klinik. dh la tgu berjam2. hannah ms neb dh muntah dlu.sbb dia mnum susu sejam b4 tu.huhu.tp sedut jgk.mmg lps tu lega sihat.huhu.

SweetLikeWhat said...

alhamdulillah dah settle satu perkara ;)

With Julia said...

Ya Allah sedih baca entry umar jerit2 msa nk keluarkan kahak...ya Allah....

Hunny Geena said...

klinik tu kt mane area mane ye? nak bawak anak sedut kahak gak.,hm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails