:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Friday, July 12, 2013

12 julai 2013 - umar raihan 13 bulan

assalamualaikum

harini umar raihan genap 13 bulan - setahun sebulan.  hip hip horeyyyyyyyy....

walaupun dah campur fm, tp masih melekat dengan omak eh balik nursery, time nk tido.  tu bonding namanya.  aku pun dah stop pumping dia setahun ritu.  alhamdulillah, dah tak pump pun, susu tak kering.  walaupun lunch hour aku tak jenguk dia kt taska.  mama nk tido kt pantry.

apa ek perkembangan umar raihan setahun sebulan ni....

1.  tak suka dukung kalau kt mall.  so dh siap standy kasut satu kereta, satu kasut.  pakaikan dia kasut, tp dok dalam stroller atau trolly.  kalau nk jalan haaa bersiap siap laaaa....nk mengejar satu hal, nk menjaga dia tak jatuh satu hal, nk jaga tangan jangan masuk dalam mulut satu hal.  letih.  yg bestnya, kalau jatuh tak menangis.  tp kalau kita angkat tu yg menangis beria.  siap lentokkan badan nk turun.  dia memang suka berjalan berlari.  lagi lagi tempat luas.

2.  dah pandai kalau kita cakap ''umar, mama nk tuuuuu'' tunjuk barang...kang dia amik barang tu bagi kt dia.  tp ketahui lah cara bagi tu adalah baling membaling.  tengah ajar cara yg behave nk bagi kt orang...

3.  kalau cakap mandi, bukak baju..........dah reti lah tunjuk nk bukak baju tu.

4.  kalau makan, nasi yg last tu, aku cakap okay yg ni last....dia tepuk tangan.  amboi makan ni macam kena paksa je tauuuu....

5.  dah pandai tunjuk kalau nk apa apa.  contoh macam biskut dalam balang atas meja.  kang dia tunjuk lah balang tu.  dia belum pandai lagi bercakap, so tunjuk jelah kan.  kalau nk air pun gitu.

6.  dah pandai mengikut cara nk solat.   tertonggeng tonggeng tu kelakar okay.  kalau aku tengah sembahyang dia buat gitu, memang solat aku batal sebab gelak jee laah.

7.  dah pandai naik katil, naik sofa.

8.  dah pandai bezakan kucing, mana satu mell, kadik, kaboy.  dah tau cat tu apa...sebab kalau dia malas makan, aku ugut ''cat...makan makanan umar ni cat...dia tak mau makan''...kang cepat cepat dia pandang cat tu, sambil makan.

9.  bab makan paling susah bagi kerjasama.  2-3 suap je excited.  pastu melangut lah aku tunggu nk habis.  so senang, aku letak je dalam walker.  hahahahahahahha.  15 minit habis!

10.  minum susu pun paling banyak 5 oz.  selalu 3 oz je.  kalau buat 4 oz, tetap tinggal 1 oz.

 gambar ni hari apa punya tah.  kelakar okay.  kitaorang pergi econsave.  pastu nk balik, belakang aku tu motor tu dekat gila uncle tu parking. aah aku dah meroyan sebab aku tak berapa reti bab bab gitu.  tp nasib baik lah ada sorang uncle tu tolong.  so berjayalah aku keluar parking dengan cemerlang.  lepas tu, lalu belakang econsve, lori pulak block jalan.  still boleh jalan, tp kena rapat dengan longkang lah.  aku pun bawak slow slow melepasi lori tu.  dah lepas semua halangan, aku jeritlah ''yeayyyy, mama berjaya!!!  mama hebat''....pastu umar raihan tepuk tangan...!!! wakakakakakak time tu rasanya ya Allah sweetnya anak aku!!!!!!


11.  umar takut kalau ada bunyi yg tiba tiba.  camne ek nk bg contoh.  okay hari tu aku duduk kt sofa.  dia main kt bawah.  pastu aku teringat lah aku masak air ke apa tah.  terus lah aku berlari ke dapur.  umah aku kan flat.  agaknya bergegauuu kot lantai.  siap aku jerit ''ya Allah air!!''...boleh dia menangis lari ke aku.  wakakakakkak..kelakauuu...
satu lagi cite pasal ni pun, dalam bilik. dia kt lantai main.  pastu aku tepuk katil pasal apa tah, tp aku pun macam tekejut lah.  dia lari kt aku sambil cembeng. wakakakakakakak...tah pape pangai.

12.  dah boleh get along dengan ayah.  dulu kan tak rapat sangat.  sekarang mama makin garang tu yg dia beralih arah ke ayah kot.  tp apa apa mama tetap nombor 1. so kalau nk harapkan ayah dia jaga, boleh lah......

13.  pandai menari.  hari tu kan dia dapat hadiah birthday talking tom ng oppa jahanam tu.  dengar je benda tu, otomatik dia bangun, pastu joget.  oh joget lagu oppa tak membanggakan tauuuu.....nasib dah rosak benda tu.  tp dah pandai mintak keluarkan patung patung tu dari kotak kalau dia bosan nk main.

14.  pandai berkawan, tp tak kawan elok elok. berebut gak.  hari tu ng elman, takdelah gaduh gaduh, cuma berebut hp.

15.  kt taska, ticer kata umar raihan ukur taska je.  berjalan jelah...tp macam dulu gak, bila waktu balik, asal nampak mama, melonjak lonjak.  muka dia time tu..ya Allah anak aku....wahahhaha


tu je lah.  penat nk taip.  haussssss.....

Alhamdulillah, membesar dengan bijak anak mama ni.  mama doakan yg terbaik untuk anak mama.  mama doakan semoga umar raihan sentiasa sihat sihat.


# hari tu mimpi aku mengandung.  dalam mimpi tu macam sedih sebab tak dapat bf kan lagi umar...bangun tido, terkenang kenang alahaiiiiii....macam tak sanggup nk wean off bila tiba masanya nanti......





6 comments:

MimahAjil said...

happy 13bulan budak comel..bila la acik dapat jumpe nak cium2 pp gebu dia...hehe

Shafiqah-Napiah said...

semoga membesar dngn sihat umar...love u..

yUmiE AzuRa said...

awal2 dpt kaki mmg mcm tu oii!!
iman dlu aku rse lelah jgk le.huhu.skrg die sndri nk duk dlm stroller kekdg tu.tau penat gamoknye.hahaha
tang takut bunyi tbe2 tu mmg geng dgn iman.even smpi skrg,bunyi motor kuat tbe2 or bunyi vacuum pn die takut okeh.huhu

PuanSyimaSyaz said...

happy 13mons young umar.. mama missh u!!

ctmah said...

happy 13mos umar untie..semoga sihat selalu =)

Mimy Hamid said...

melonjak nampak mama tu alahai mmg best la...happy 13 months umar raihan gebu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails