:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, July 3, 2013

rumah kami :: living hall area

assalamualaikum

selain dari dapur, kami pun tengah fikir nk cat living hall.  sebenarnya, design hall umah tu memanjang. so memang luas lah hall.  ni ha tengok plan pun dah tau kan.  so kami nk buat dua hall.  satu hall belah depan, letak sofa yg akan dibeli entah tahun bila, entah fasa ke berapa.  hujung hall pulak, letak tv.  tempat menonton tv tu, just ada cabinet tv, tv dan toto je.  hahahaahh tido lambak kt depan tv. 

ni plan rumah kami

developer dah siap cat warna hijau kt dinding hall tu...kira feature wall lah hijau tu sebab semua dia cat putih.  ikutkan macam senang je kan dah siap cat.  tp suamiku cakap, dia cat tak cantik.  warna sini macam gelap, warna sana terang.  tak sekata.  so dia nk cat baru.  untuk area situ jelah.

mula mula dia nk cat satu dinding tu.  nk guna cat nippon momento tu.  lepas tengok tutorial kt youtube, berkenan pulak satu cara dia cat tu.  bukan whole area.  tp dia buat mcm kotak je...okaylah senang cite macam gambar bawah aku lukis guna paint ni..
 

 yg kt ''this area only'' yg aku nk buat feature wall. 

aku plan, dalam kotak warna gelap, luar kotak warna terang.  yg guna cat momento tu, kt dalam kotak.  sebab macam serabut je aku tengok seluas luas dinding tu..

sebab aku berkenan nk buat warna gelap, merah kot....

tp biasalah, proposal dulu.  decide kemudian.  duit dia kan. so dia yg buat keputusan.  aku tolong tolon gitu je.  aku kan masuk cuci kaki jeee...hek hek hek....


 first, anggaplah kotak unggun api tu, dalam kotak macam dalam drawing aku tu. 

hijau mint + hijau pucuk pisang = aku kenan mint je, hijau pucuk pisang tu mungkin guna hijau yg paling paling paling lembut...

lavender theme

peach theme

aku suggest kaler gini.  pink tu nk yg paling soffttttttttttttttttttttttttttttttt sekali....kalau boleh tak mau langsung nampak itu pink!

ni cantik.  tp disebabkan aku dah guna unsur biru kt dapur, kalau boleh hall nk kaler lain.....


sekali lagi, aku cari idea kt http://www.dulux.com.my/EN/tips/dulux-decorative-centre.html#

nk cat kaler apa, dah siap lah baru show off.  hew hew.....

7 comments:

~ NANA ~ said...

sakan noooo update pasal rumah...i know youtube yg u maksudkan tu! mmg cantik kan buat petak camtu...dah boleh jadi ala2 tv console pulak alau kena gaya

hayati hashim said...

Seronok la mendeco rumah. Idea tu menarik tp kena btol2 ssuai. Klu idok nmpk serabut nti.. cepat buat nk tgk hasil . kikiki

SweetLikeWhat said...

warna mint tu cantik sangat

LisaLisut said...

i can get the idea.paham etty paham.hehe.i vote for lavender :)

Mimy Hamid said...

hamboi hamboi dah main cat dah

.ieLah. said...

aku masih menjelesi keluasan rumah mak etty.hohoho

e.t.t.y said...

padilahhhh - alaaa padilah, tak luas mana pun. dapur kecikkkk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails