:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Wednesday, July 3, 2013

rumah kami : warna dapur ku

assalamualaikum

disebabkan masalah kewangan nk pindah rumah ni, ada benda yg terpaksa kami cut cost.  tapi takpe, berkali kali aku cakap ng suami, kita ni lama nk hidup bersama. pelan pelan lah yang kita hias rumah ni.  tak payah ikut orang sangat.  orang tu banyak duit.  tp kita ni rezeki lain yg ada.

so suami pun ikutkan je walaupun kadang kadang dia berangan.  eh aku pun sama lah berangan sekali atas katil tu.  hahaha.

macam awal awal dulu, kitaorang plan nk pasal stove, hob.  tp nk cut cost punya pasal, tak jadi.  lagipun awal awal ni fasa buat cabinet belah bawah je.  atas tak buat lagi.  so takdelah hob tu kan.  jadi kami tukar plan yg lebih praktikal.  pasang ventilation fan je.  tu pun berguna jugak untuk bawak udara panas, asap keluar.  suami kata mungkin nk pasang yg bilah 16 inci.

aku cakap, mungkin bajet yg diperuntukkan untuk stove tu, boleh beli benda lain.  jimat.

tapi aku cakaplah, apa apa aku nk dapur aku cantik.  aku nk dapur dapur dapur...makan kt atas lantai pun takpe. tp nk dapur cantik.   dia tau aku suka memasak, so tu yg dia berhajat sangat tu.  dia pun dah lepas kt aku pilihan warna aku nk buat camne.  aku pun tolong tolong jugak carikan contractor untuk buat cabinet ni.  so sedikit sebanyak, walaupun tak tolong secara material, aku tolong carikan maklumat untuk dia.  untung jugak sebab aku dikelilingi oleh kawan kawan yg baru pindah rumah.  so aku rajin lah tanya deme contractor buat cabinet ni.  alhamdulillah, dapat harga yg murah dan kerja yg berkualiti. 

hari tu macam nk warna merah kan.  tp tak jadi.  satu sebab dah ramai sangat guna warna merah tu.  kan aku cakap, kawan kawan ramai pindah rumah baru.  dah dapur dorang pun warna merah!!  hahahaha..so memang tak lah.  duanya, aku fikir aku ni kan kadang kadang datang kepala angin.  kang aku hot temper, masuk pulak dapur kaler merahku ini, terus aku meroyan macam kak long teduhan kasih kanggggg....

so aku ingat, walaupun tak minat, aku nk warna biru......aku nk jadi orang yg tenang bila masuk dapur.  bila aku tenang, masak tak sedap pun jadi sedap.  hehehehehhe....

walaupun orang kata kalau buat warna warna ni cepat bosan, pedulik hapeee aku.....wakakakakak

suami suh aku matching kan biru dengan warna apa.  dia suruh aku beli kaler luna kt koperasi.  tapi tak yah bangggg....i ada benda lain lagi canggih dari kaler luna tu....dah lah tak kreatif, lagi nk suruh warna bagai.  memang ke laut lah jawabnyeee...
 

hitam

kelabu

coklat - lebih pada oak




coklat - macam teh ais haha




coklat jugak

gagagagagaga aku try je ni.  kalau laki aku pilih ni, mau pengsan banyak kali aku.  =))


ermmmmmmmmmmmm.....pun pengsan gakkkk

holoh holoh...silap silap aku tido sini sekali....

sangatlah rare.  tp aku suka pulak combination color ni.

ni sebenarnya macam color oren.


aku sebenarnya dah pilih dah warna apa nak.  saje je try and error.  nantilah kalau jadi baru show off.  hew hew...

siang siang aku cakap ng laki aku, aku tak mau kaler orang tua, aku tak mau semua putih.  aku nk warna...................................


okaylah.   gua chiow...


btw, aku main kaler kaler ni kt sini - http://www.dulux.com.my/EN/tips/dulux-decorative-centre.html#


15 comments:

Ryn said...

suke la yg kelbu + biru tu....tapi pink + biru lagi suke...hihihi

MimahAjil said...

coklat mcm teh ais tu pun lawa Etty...mato den ni kato lawa yg tu..laen orang laen taste...ye dop...hehe

With Julia said...

Umi Qi hanya mampu verangannnnnnn....umah kena cari hahhaha walidddddddd!

CikNaa said...

uih.. umar raihan nk tidor kat dapur tak? :)

Wawa Yusoff said...

hoi. warna biru dengan kuning tu mu jangan buat. sakit mata.

Biru + coklat gelap tu mcm ok klu dinding warna krim/putih. tp klu mu buat dinding kaler oren...... erk?!

Bilik umar camne?? mama lukis mural sendiri ke?? :D

cikpingu said...

ehhh cantek jgk + kaler kuning tu ek

~ NANA ~ said...

i suka warna teh ais tu! i kn selerea org tua...kahkahkah

tapi yg kelabu & mcm turquoise tu pon lawa weh!

Aty_Fared said...

Cantik gak eehhh.... suke yg kate warne teh ais...:)

Siti Haslinda Sadiken said...

ahh la etty..buat ikut kemampuan sbb umah tu umah sendiri..bukan umah sewa..pelan2 kayuh :)

ia is suka warna teh aissss satuu!!

Cik Puan Rara said...

eh kuning tu sgt menyerlah.cantik pulak ai tgk.

Cheyan said...

cantikkkkk noksss... hehehe.. Kalu I pilih yg itam...hahaha..

hayati hashim said...

Kelabu cantik. Yg kaler kuning tu pun cantik. Meriah dapo. Hihi

LisaLisut said...

dlm byk2 tu teh ais tu i vote.hahaha. kelakar ok nk meroyan mcm kak long teduhan kasih lol! dapur mak i biru.tp kabinet jelah.n table top.dinding putih.dh hitam dh pn dinding hahaha.dia mmg peminat biru.dia ckp biru itu menenangkan.LOL.

Veelara Shamsyul said...

Oi.kate putih smua kaler org tua.ni cari pasal namanya ni.cari pasallll

e.t.t.y said...

Veelara Shamsyul - bahahjahahahaajajajjaajjajaja..tengok ketawa punya pasal, taip tah pape...

amboi semua vote kaler teh ais ekkkkkk......

cheyan - nampaknya kita punyai idea yg sama..sep sep..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails