:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, April 7, 2011

HIV test / Ujian Saringan HIV (melaka)

hello hello

antara syarat syarat khas lesen untuk bakal pengantin.

jenuh pujuk najib pergi sama sama. sampai gaduh tak tegur baik baik, ayat ayat manis, manja, menggoda 24 jam!

tapi, betapa sayangnya aku kat najib kan. dia turuti jugak kehendak aku....love u!!!

akhirnya kami ke poliklinik peringgit.

sebelum tu, bagi siapa yg takde borang hijau dikepilkan bersama borang kebenaran nikah, sila ambil di jaim ya.
borang hijau free.

dan maklumat lain berkenaan ujian ni kat poliklinik peringgit, baca sini. pernah buat dulu entry pasal ni.

alhamdulillah, dah pergi dah semalam. uhai....bercinta menunggu.

okay masuk je klinik tu, pergi ke kaunter yg pendaftaran tu. bagitau nurse, nk buat ujian hiv. nanti nurse minta borang hijau. kalau buat sorang, bagi je satu borang. kalau buat berdua, bagi dua dua...haaa gitu.
nanti dia bagi nombor giliran. dan sila duduk dan tunggu nombor giliran dipanggil.

okay your turn coming. pergi ke kaunter nombor 3. akan ada pegawai yg akan entertain korang baik punya...nama dia....................lupa! lelaki.

dia suruh isi borang itu ini. dia akan bagi buku pink [perempuan], buku biru [lelaki]. dalam tu macam survey tanya pasal kesihatan diri kita. tick tick je.

lepas dah isi borang, dia akan bagitau:
''yg perempuan, ambil ujian di bilik nombor 11 ye. sama dengan lelaki. tapi ni perempuan je, pergi ke bilik 31 untuk ujian dan serahkan buku pink ni''

baik, kita ke bilik 11 dulu.

ramai gila. ambil nombor. pegawai akan tanya, datang sorang ke berdua. kalau berdua, dia akan bagi 1 nombor je. so bila nombor tu dipanggil, masuk lah bergandingan.... =)

bila turn dah kena panggil, sila masuk dengan penuh adab. cecey....
itu adalah makmal darah. so banyak darah bertaburan atas lantai. oh itu tipu. tak habis habis nk cerita kan pengalaman ko derma darah, penuh darah atas lantai kan. hahahahahahah...

disebabkan aku trauma kena cucuk, nurse tu cucuk sikit je aku dah menjerit. najib cam pandang pelik je kt aku. hahahaha. memang sikit, tapi apakan daya. aku tak mampu menolak takdir. eh?????????????

nurse ambil darah untuk hiv dan kandungan gula.

okay sila keluar bilik, nanti ujian akan diberikan. baik.....

tunggu lagi........penat kot tunggu....

dan nama pun dipanggil. yes non reaktif. yahoooooooooooooooooo!!!
[kalau reaktif, masak kau menjawab kan.....]

pergi ke bilik 31 pulak.

ambil nombor lagi. aku benci nombor!!

bila tinggal lagi satu turn kitaorang, baru ada sorang nurse lelaki ni approach kitaorang, dia cakap nk buat ujian apa? meh sini.

lahai bang, dah lama kami kt sini. ngapelah baru panggil ni???

masuk cek tekanan darah. okay ni sebenarnya untuk sorang je yakni perempuan. tapi najib gatal. okay jangan bagitau doktor lain. nanti doktor marah!

okay, tekanan dua dua okay. najib siap cakap, ''i jumpa u terus hilang stress''
alooorrrr lorrrr lorrrr....so sweet......

cuba kalau bergaduh, mana ntah sweet tu. ahahahhahahaha....

dah lepas abg tu check, wah tiba tiba abang kan....

dia bagi borang tu kt nurse bilik sebelah. senior dia kot. dia check random, dan kata okay. najib tanya pasal BMI pulak. hahahahaha obess kot si najib tu. tapi aku tengok badan dia macam okay je dengan ketinggian dia. nurse tu cakap, kalau normal najib kena berat 70kg. omg, aku tak dapat nk bayangkan kalau berat dia 70kg. oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BMI aku normal. tapi najib dengki cakap aku macam gemuk. nurse tu cakap, takdelah. badan dia ni cantik cantik je. wek wek wek.....ada yg dengki kan. tp dengki tu lah buat aku down gila!

tapiiiiiiiiiiiiiiiii!!!! nurse tu tanya ''awak tak buat ujian darah ke? dah cucuk belum??? kenapa takde ujian gula ni?????????????''

ya ampun, maknanya kena cucuk lagi sekali?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

erk, mati kejung!

pergi balik ke bilik 11. mengadu macam tak puas hati. yelah, sakit kot...bagi aku!

1st tu cucuk jari tengah. ni cucuk jari telunjuk pulak. kalau tak, nurse tu memang nk cucuk jari tengah jugak. oh no. takdenya aku serahkan nyawa camtu je kan. over kan aku ni.

erk............sakit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

okay result. aku punya 5.1. najib punya 4.0. padahal dia minum teh tarik hari hari. aku minum air putih je kot....!!! arhhhh sakit hati....aku jarang kot minum air manis manis ni....kalah pada org yg asyik nk minum manis, amatlah menyakitkan hati.....!!

dah bertekak tak puas hati kenapa aku punya gula tinggi dari najib, pergi balik ke kaunter. letak borang tunggu sampai kena panggil.

lagi sekali geram. orang yg datang kemudian, tp nama dia panggil dulu. korang menyirap tak kalau jadi cmni????

lepas tu, pegawai yg mula mula tu [lelaki] panggil. fuhhh....dia asingkan dulu borang, dan bg kitaorang salinan borang yg diisi tadi dan borang hijau sekali. dia pun tunjukkan keputusan non reaktif tu. lepas tu ucapkan selamat pengantin baru. hahahahahhaha.

okay balik!

tu je kisahnya.

selamat kena cucuk.

oh yea, sebenarnya najib dah buat kt rembau. tp sebab kena paksa kan, dia buat lagi sekali. standby kot kot prosedur melaka lagi susah, kena borang hijau jugak kan.
jadinya kt rembau hari tu dah buat talasemia. negatif.

balik je dari ujian tu, dia tau aku tengah merajuk. tp nk jugak cerita betapa sakitnya talasemia tu. kan kena ambil darah banyak. dia siap cakap ''u tak payah buat tau. sakit gila. tangan i dah start lenguh lenguh ni''.
aku pun, dengar je ambil darah banyak, sakit gila, tangan lenguh.............terus lah set dalam fikiran, okay tak mau buat ujian tu.
*padahal sebelum ni beria nk ambil. nk pastikan keturunan sihat sihat kan....

tapi semalam, beria dia suruh aku ambil ujian tu. arhhh stress mak! aku ni beria lah bgitau dia betapa aku trauma dengan darah.

#
aku dulu kt masa kt uitm, selalu tau jaga program derma darah. tiap tiap sem. yelah pbsm kan. aku memang lah tak cucuk tangan orang, tp aku tengok. jarum dah lah besar! banyak pulak tu kena amik. yg buat aku trauma, masa tu boleh pulak ada budak pbsm tertumpahkan darah 1 beg. ko bayangkan darah 1 beg tu banyak kan. eiiiiyakkkksss....bau dia, warna dia....tu sebab aku trauma. aku jaga dari part 2 kot sampai part 6. tapi tak pernah pun sekali nk derma darah. gila kan. padahal senang kot kalau nk derma. tadah je tangan. tp sebab trauma punya pasal, aku boleh pantau je. nk tadah tangan, no way!
#

tu sebab aku tak mau buat. faham?

nasib baik koranggggggggggggggggggg....kt situ takde ujian ujian de. dia kata bila doktor suruh baru buat. erk, tapi macam tak berapa betul lah kot. rasanya kena buat tu. yelah, bila sakit talasemia ni, susah tau tak. kena tukar darah sepanjang hidup kau...


okay tu jelah. dah penat taip.

1 comment:

kelvin said...

Kalau nak tau result HIV cepat, boleh beli HIV Test Kit dari www.hivtest.com.my. Result dalam 5 min sahaja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails