:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, February 7, 2013

bakal rumah kami

assalamualaikum

alhamdulillah.  satu satu rezeki Allah turunkan pada kami sejak bernikah, mengandungkan umar raihan, beranakkan umar raihan.  walaupun tak nampak nyata, tp rezeki tetap ada.

awal tahun, ada sikit dugaan kepada kami suami isteri.  tp ktorg buat tak tau je.  ada hikmah rupanya kejadian tu.  berhujung minggu kami kt melaka, tiba tiba terfikir nk cari rumah.  waktu tu aku tengah mengandung.  awal awal lagi rasanya.  then macam boring kan, asyik dok rumah je.  maka, ktorg jalan jalan cari rumah.  mula macam nk tengok rumah sewa je.  satu satu taman ktorg masuk, usha.

masuk satu taman ni.  tengok design boleh tahan cantik.  lepas tu tajamkan mata tengok rumah kosong.  aku kan PA, so memang tugas aku catit nombor rumah tu.  yg mana ada nombor telefon tu, cepat cepat aku salin.  pastu pass telefon kt bos aka suami aku.  dia deal lah harga kan.

tak cukup dengan itu, malam malam tengok pulak mudah.com.

tak cukup lagi.............pergi terus ke pejabat developer.  hahahahahaha...[niat nk menyewa terus terpesong]

mula mula ktorg tanya pasal rumah yg design cantik tu kan.  tanya saiz rumah berapa, dalam berapa bilik.

okay nama taman tu, rembia perkasa.
saiz rumah:  20 x 70
mengandungi:  3 bilik, 2 toilet dan lain lain macam biasa.

SA tu ajak tengok rumah.  kami pun memboyot pergi balik ke taman rembia perkasa tu.  masuk rumah tengok hall kecik, bilik not bad.  dapur kecik.  ate dah berkeluasan 20x70 kan.  dapur mati camtu je lah.  tak boleh nk renovate tambah dapur belakang.

oh yea, masa ktorg kt pejabat developer tu, SA tu ada tunjukkan satu projek perumahan tengah nk buat.  sekarang tengah pacak tiang.  sekian sekian harga, tengok plan bagai, model rumah, kami dah berkenan.

lokasi: di rahsiakan.  wakakakakakak
saiz rumah:  22x80
mengandungi:  3 bilik + 1 bilik [yenaadeeee tulis 4 bilik sudaaaa], 2 toilet, dan lain lain
harga pacak tiang:  rm170k++++

lokasi memang tengah membangun pun.  plus dekat dengan tempat kerja aku, ke rembau pun dekat.  ke bandar pun, ala okay je...cuma sekarang rumah mak lagi best kan...5 minit je.

so balik dari taman rembia perkasa tu, kami decided nk beli je rumah baru tu terus.  sebab tempat tu sangatlah strategik...tesco depan rumah kottt...eh terbagi tau pulak.  kakakakaka...harga pun okay lah dengan tengah tengah bandar kan..
pastu tengok pulak saiz.  22x80 kot.  belakang ada lagi lebih kurang berapa meter tah boleh tambah dapur. lebar pun boleh kot masuk 2 kereta.

pung pang pung pang [dipendekkan cerita]..husband pun mulalah berdikari buat loan segala.  bila s&p dah siap, ktorg berbincang pulak pasal personal loan nk topup, nk keluarkan EPF bagai.  sekali tu, husband call KWSP, aku tak boleh keluarkan dari akaun 2 sebab syarat nk keluarkan akaun 2, s&p mesti ada nama aku..waaaaaaaaaaaaa.....yelah, ktorg kan first time buat secara independent.  mana tau semua semua ni.  lepas tu ktorg menyesal kenapalah tak call kwsp dulu kan.  kan kan kan...

kesimpulannya, aku tak boleh buat personal loan sebab aku staf kontrak, dan aku juga tak boleh keluarkan epf sebab nama aku takde dalam snp.  sobsssss [tangisan dalam ketawa sebenarnya...kekekeke]..sian husband cewahhh...

pung pang pung pang sekali lagi......boleh lah dikatakan setiap minggu atau sebulan sekali lah kami tengok melawat tapak.  dari tiang baru nk pacak, akhirnya rumah tu dah tersergam indahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....hehe....

nk share gak gambar bakal rumah kami ni...eeeeiiii tak saboo bebenor nk pindah.  nk bergaduh laki bini dalam rumah sendiri, nk berperang dengan anak dalam rumah sendiri.  aish cmne lah gayanya kan...hahahah...

kebanyakan gambar rumah aku share kt segram je.  kt fb jarang.  ada pun sekali je kot.


ni baru je last week kot.  masa ni tengahari, konon konon nk masuk dalam tengok keadaan rumah camne.  sebab ada satu hari tu, ktorg datang pintu terbukak.  nk masuk tp waktu tu nk dekat maghrib.  tak beranilah nk bawak anak masuk kan...so suami je masuk tangkap gambar.  tp dalam hp dia...
nantilah, dah renovate cun cun, baru share kt sini lagi sekali.

yg frame merah tu, master bedroom.  bilik tu besar pun tak lah berapa besar.  biasa biasa je.  tingkap je kemain besar.  suami dah pening dah, ''mahal oi nk cari grill besar besar''....kakakakakakaka..

yg pintu ng tingkap memanjang tu, haaa tu of kos lah living hall kan.  living hall kami panjang gila...tengah dok fikir, camne lah nk cantikkan hall yg memanjang tu...

dan nasib baik lah pintu camtu.  takde sliding door bagai.  husband cakap, rumah mahal pintu mestilah macam ni...upsssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss.....
wahahahahahahhahahahahahahhahahahahahaha


haaa time ni lah yg pintu still tak berkunci.  masa ktorg datang ni, ramai gak jiran tetangga datang. melawat tapak cam ktorg gak kot.  dok luar diam diam...


adalah tanah sikit kan...aku berangan nk bercucuk tanam gak kt tanah yg seciput ni.  berbudi pada bumi katanya..haha...serai, pandai, limau purut...jadileeee..walaupun depan tu tesco je siap boleh jalan kaki. 

so tu jelah cerita rumah kami ni....hashtag kat segram #homesweethome.  hehe

hari tu suami gatal gatal call developer.  tanya harga rumah ni.  dah rm200k lebihhhhhhhhhhhhhhhh....beza benor masa kami beli awal awal dulu. 

alhamdulilalh rezeki kami anak beranak kan....

dan untung jugak duduk kt melaka ni, harga masih mampu milik.  kalau kt KL adehhhh....

okay, nanti rumah dah siap reno cun cun, baru cerita balik pasal rumah ek......

20 comments:

puansazusarin said...

cantik bakal umah etty =)

mama ila said...

wahhh..cantiknyer rumah..hihihi..bestkan ada rumah sendiri =)

salam kenal..ila follow sini =)

Asz Miza said...

etty rumah tu nampak besar dengan pintu ngan window pane yg besar...jeless da ada umah sendiri...tp mmg la kat KL ni haram nak dapat harga camtu dengan rumah camtu..umah flat je kot dapat harga camtu..waaaa

MimahAjil said...

cantik la rumah ni Etty..dengan harga pn boleh tahan..tk mahal la kot klu nk banding umah2 baru kt KeyEl...huhu...serius nmpak dlm gambar kt garaj tu je pn dh ok dan agk luas jgk garaj...:)

CikNaa said...

alhamdulillah, sorang lg dh beli umah sndiri..doakan ciknaa plak pasni yer..

cik fadh said...

wuarghhhh xsabar nk ade rumah sndiri !!..design kt luar cntik..siap ade frame merah..huhu

amal said...

cantikkkkk!!! nnt tunjuk gmbr dlm umah plak ehh hehe..

perr pokok pandai?apekah itu? kiki

Veelara Shamsyul said...

Yeyeyhhh.xsabar nk g umah etty..klu blik mlk..i msti pegi jj.motip?maknanya leh kerap ajak u dating.hihi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau kat KL stgh juta ada tu

Mommy_Cha said...

momycha baru nak beli rumah Prima pon dah nak terberak. itu ini nak pakai duit. itu baru nama rumah mampu milik. tapi harga boleh tahan mahal. maintenance dekat 200++ gilo. macam rege maintenance kondo ja. kang undi PAS baru tau! hahahahaha!

e.t.t.y said...

amal - nampak sangat mengeja sambil baca entry ni kan amal? hahahahahha

mommycha - please jangan PAS okay, kang takde air cneeee?? ahaksss....

Misz Pinkie Winkie said...

alhamdulillah..rezeki anak-anak akan datang ;))

veesakura said...

etty, cantiknya umah u!!! ni yang unsur2 jeles nih. hahaha! bila pindah? dah tau dah nak dok mana kalo p melaka :p

♥ ROS ♥ said...

Cntiknya rumah..jelesss... Kikiki

Anak Lebah Comot said...

Dpn tesco e..mcm dekat cheng jer...dekat tapak keje lama jasmin..hihih. Act umah sedara kat bertam ulu...

RosDiana said...

Salam kenal..godek2 terjumpa blog etty..no rumah berapa entah2 kita berjiran gak ah hehe..

Sharz said...

syukur alhamdulillah..akhirnya dapat beli rumah sendiri...untung duduk kat bukan bandaraya..kite tak mampu lagi nak beli umah..kat sini harga semua stgh juta....nak beli rumah baru buat mcm takleh je..kene cari bank lelong baru lah mampu...huhu.. :P

Sumijelly Sumi said...

salam...

nak tanya la.. ni rumah kat area depan kilang solar tu ker?

sy tgh gak cari rumah nak beli... sbb mertua duk Rembia tu..

kawasan mana yek awak beli..

boleh kita beremel tak?

sumijelly99@yahoo.com


Sumijelly.com

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails