:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, February 18, 2013

umar raihan : 8 bulan yeay

assalamualaikum

alhamdulillah..dah 8 bulan tanje mama umar raihan..kejap je rasa. macam baru je kena paksa ng doktor suruh pergi hospital sebab bp aku melampau lampau tingginyee.  lepas tu macam baru je kena sain borang belah perut.  macam baru je dalam pantang.  hahahahahhaha..semualah macam baru...

dah 8 bulan.

kejap lagi...dah setahun...

pastu...dah masuk sekolah...

pastu...dah nak kawin...eh..panjang betul mama fikir...hehe.


perkembangan dia...apa ek....

nk masuk 8 bulan 12hb feb hari tu, dia demam.  eh tu perkembangan ke? haha.

umar dah merangkak 7 bulan setengah tu kot.  tp dia malas.  dia lagi suka jadi komandor.  lagi lajuuuuuuuuuuuuuuuu.....

lepas tu dah pandai berdiri sendiri.  lepas je berdiri, dia sengih sengih pandang sesiapa sahaja.  tanda macam....yessss umar berjaya!!!!
agak agak dah lama berdiri, dia akan lepas tangan.  kalau aku ada kt belakang takpe, ni takde...aishhh...tp aku memang standby tilam kt bawah tu.  so kalau terjatuh, memang lembut lah kan...tp nangis gak tanda malu.  haha.

hari sabtu hari tu, dia lepas tangan tapi badan dia balance.  dalam 4-5 saat.  mula mula aku biarkan.  tp aku terus sambar badan dia.  takut jatuh.  punyalah dia ketawa kekek kekek.  suka lettew.

hari ahad, dia dah mula meniti tapi tangan pegang meja.  aku saja try dia.  aku alihkan remote merata atas meja.  dia kn suka remote tv. so dia kejar slow slow.  suka pulak aku tengok dia kejar meniti tu.

ahhh cepatnya kamu membesar nak....sedih pulak mama....

8 bulan tak pergi KK.  tp minggu lepas jumpa specialist sebab dia batuk & flu kan.  so timbang.

mmm..berat 6.5 kg je.  tinggi 70 cm.

aku tanya specialist, takpe ke umur 8 bulan tp berat cuma tu.  doktor kata its okay.  umar kategori small size type.  macam mama dia.  ehhhh?  mama dia sebelum kawin lah kan.  mama dia time sekarang, memang doktor tu cari nahas perli aku.

umar anak bijak dan aktif.  hari hari ada je dia nk belajar.  lepas satu dia lepas, dia akan cuba lain pulak.  bagus lah nak...

aku selalu bandingkan anak aku dengan anak orang lain yg sama baya.  walaupun ada sini dia lambat, sana dia cepat berbanding lain.  tak lah sedih.  cukup kalau umar raihan tak skip satu step dalam nk membesar ni.  risau gak kalau tak merangkak, terus berjalan kan.  walaupun advance.  tp nak lah gak tengok anak merangkak time kita jerit ''umar crawling''.  hehe...

umur camni, aku selalu bacakan ABC kuat kuat.  dalam kereta perjalanan pergi & balik ke kerja, aku sebut perkataan dan eja sekali.  macam kereta.  kang dalam kereta aku jeritlah....

K - E = ke
R - E = re
T - A = ta

KERETA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P - O = po
K - O - K = kok

POKOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gitu.  tanda seru tanda aku jerit nk amik perhatian anak.  dia kan tak suka dok dalam car seat.  haha..

pastu nanti dia pun menyebut sambil meneran.  memang style dia camtu.

paling dia suka kalau aku eja MAMA ng SUSU.  motifffffff sangatlah kan...





hahahah terkengkang kengkang.  semangat betul nk berdiri...


untung jugak berbadan kecik ni kan....cepat dia bergerak....

whatever it is, membesar lah dengan sempurna nak...mama sayangkan umar raihan sangat sangat tau.....be a good boy okay.  jadi anak nk menyenangkan hati semua orang.  jangan buat org benci dengan kita...

13 comments:

Cheyan said...

Hehehe..idea nak ajar membaca...nak buat macam etty gak la..jerit sambil mengeja..hehehe

SweetLikeWhat said...

bestnye umar dah miniti..hannah baru nak memontot ;)

Fara Atiqah said...

my daughter pun kecik comel je orangye, badan tak sempat nk berat dah demam..kurus balik..mak pak dia je size xxl. haha.

kecik ke besar tak kisahla kan, janji sihat. :)

CikNaa said...

haaa.. kan kan kan..kalo tak menjerit time drive abis la bebudak ni.

MimahAjil said...

fuh...tgk gaya ni pantas berjalan ni...hasif mirza dh tkleh celen ngan umar raihan dh ni...tkpe2...semoga ank2 kita mmbesar dengan sihat dn jadi ank yg bijak...:)

Mommy_Cha said...

fuh boleh upah mama umar ngajor mikhail lak pasni hehehehe :)

e.t.t.y said...

mimah - ala mimah ni....!!!! jnganlah camtu...boleh punya...caiyokkkk hasif mirza...acik doa dari sini okay.

Misz Pinkie Winkie said...

GO..GO..GO umar....;)

~ NANA ~ said...

lepas ni cpt la umar dapat kaki..

ctmah said...

happy 8 months umar!cepat2lah jalan..bagi mommy awk lagi kurus.hehe

yUmiE AzuRa said...

yes mmg untung jgk berbdn kecik.mmg cantas tuntas je die bergerak.hihi

With Julia said...

wahhh bb dah 8 bulan sekejap je kan eety masa berlalu...makin pandai! hahah saje nk wat tanda seru bg anak eety lg cepat pandaii heheh :)

mOoN said...

happy 8 month umar.. sebaya ngan aisya ni.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails