:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, February 28, 2013

bila anak dah mula makan - resepi sedap sedap belaka!

assalamualaikum

kat group gojes dah share gambar gambar ni.  tp kt blog tetap nk share jugak.

well, aku jadi addicted pulak nk memasak untuk anak.  setiap hari mesti nk cuba resepi baru. pastu kalau terlupa nk buat lauk, mesti macam meroyan ''alamaaaaaaaakkkk...lauk umar tak masak lagi...''.  laki aku senang je, dia suruh je letak ikan bilis.  ishhh tak best langsung.  setakat letak ikan bilis, umar 6-7 bulan bolehlah makan kan.  sekarang mak dia dah masak sedap sedap, tak molek laaaa kalau takat tu je kan....

mula mula makan, memang plain je bubur tu.  cair je buat.  slowly aku tambah sayur, ikan bilis.

eh aku ni mak yg lurus.  tp lurus ke jalan yg benarrrr sebenar benarnyeee....aku kan ada food chart.  bila usia dia boleh makan buah tu, buah ni.  umur bila boleh telan itu, telan ini.  gila skema!  takpelah, untuk kebaikan anak...


tapi ada sikit derhaka lah....pepaham sudah....hew hew hew.

 
 olive oil ni tak silap aku start 7 bulan kot aku guna. bila tumis guna ni memang wangi.  kalau malas tumis, aku renjis renjis dipilis je dalam bubur tu.

 

 ni cara aku menumis lauk guna olive oil dan puree lain.  cara ni kalau aku terlambat atau tak sempat nk sediakan lauk lain.  puree sayur memang standby je dalam fridge.


cara buat puree:

steam atau rebus sayur.  depends lah air banyak mana.  kalau jenis sayur keras macam carrot, banyak sket.  kalau lembut sayur tu, sket je.  kalau steam, once dah masak dah empuk sayur tu boleh terus blend.  kalau rebus, air rebusan jangan dibuang.  masuk sekali dalam blender tu tau.

lepas blend, tak payah tapis kalau dah confirm haluih bebenor puree tu. 

tapi kalau sayur tu jenis berserat atau ada tulang belakang contoh macam sayur kacang peas tu, kena tapis.  eh tp depends kt blender kot.  blender tok adam aku cap pensonic warna hijau tu macam tak halus sangat kalau aku blend kacang peas bertulang belakang tu.  so aku kena tapis.  buang tulang belakang dia.  hahaha. faham faham sendiri lah tulang belakang tu apa ek...

storage:

bila dah blend halus, masukkan dalam ice cube.  make sure ice cube tu bertutup tau.  takdelah bakteria masuk kan...not good not good.

agak agak dah berjam simpan dalam fridge tu, bolehlah keluarkan frozen puree tu.  masukkan dalam bekas bertutup [container] pulak.

kalau aku, aku masukkan dalam plastik zip lock tu dulu, baru masuk dalam container.     

aku buat puree selalu nya untuk stok seminggu je.  1 tray ada 12 ketul.  sekali masak aku masukkan 2 ketul.


 seingat aku, dah lama aku tak buat puree carrot untuk umar.  aku hold dulu sebab dia sembelit bila makan carrot.  bila dah hold, mesti dia macam tak suka nanti kan.  janganlah jadi macam mama dia tak suka makan carrot. takpe takpe, tunggu perut dah okay.



 ni sweet peas.  tu ada tulis sweet peas jenis apa, brand apa...sila cari di tesco.


 serbuk ikan bilis:


serbuk ikan bilis memang aku tak pernah putus stok.  senang je buatnya.  cuma kena selalu kacau supaya tak hangus.  kalau pakai kuali mahal, tak hangus kot. heheh.

sila beli ikan bilis mahal sket!!  senang nk kopek oiiii...



 ni bubur kosong.  introduce bila baby dah mula makan.  plain je.  dah besar sket, baru campur sayur itu, sayur ini.  jangan terkejutkan perut anak campur macam macam.




 ni gaya bila dah makan sayur bagai.  rebus sama sama dalam tu.  letak lah apa yg korang nk letak.  anak sakit perut, tanggung sendiri.  hahahahhahahah

  
kuat macam ayah!!!!!!!!!!!!  eh....haha


okay, umar raihan dah 7 bulan baru aku slowly masukkan protein ayam dalam meals dia.


cara buat stok ayam:

tulang, daging rebus.  lama sket.  sampai air dah tinggal sikit dan pekat.  aku selalu rebus kaki dan leher.  dalam kaki ayam ada collagen asli tau.  baik untuk kulit.  cewahhh...dan aku masukkan daging sekali.  aku banyakkan kuah so that masa aku blend daging tu, aku masukkan jugak kuah yg ada.

stok ayam dan daging ayam tu pun aku frozen kan dalam ice cube.  asingkan tau.  


 
bubur ayam semata mata masa nk intro ayam tu.  senang nk tau apa yg trigger alergic.  so kalau camni, kita taulah dia tak boleh makan ayam kan.

alhamdulillah...umar passed with flying colors dengan ayam.

 
 ni bila dia dah passed makan ayam.  masukkanlah sayur mayur.



protein dari sumber ikan pulak:

ikan pulak aku introduced bila umar dah 8 bulan.

ikan ni, kita kena kenalkan ikan yg kecik dulu. sebab kecik ikan tu, kuranglah kandungan mercury dalam ikan tu kan.  so takdelah anak kita dapat khasiat mercury tu banyak sgt.  tu pasal kena bagi ikan bilis dulu.

nk pilih ikan pun, kena intro ikan yg tak gatal dulu.  bila anak semakin besar, boleh intro ikan yg agak gatal contoh mcm ikan kembung, ikan talapia......errrrrr tak tau ikan apa lagi.  hahahahahah..

okay, permulaan umar raihan makan ikan, aku bagi ikan kerisi.  aku tau ikan ni tak gatal sebab dalam pantang haritu, inilah dia ikan yg hari hari aku telan!  hehe

untuk ikan, aku tak buat frozen pun.  aku  masak fresh.  bolehlah untuk 2-3 kali makan.  simpan kt chiller.  kalau nk makan, panaskan.

selalunya ikan aku buat sup je.  tumis bawang dengan olive oil, masukkan ikan.  bila ikan dah masak, amik daging, buang tulang tulang.  lepas tu campur dengan bubur.  sedapp....masukkan jugak air sup tu...slurpppp umar suka ikan!

 
ada tulis unsalterd butter kan.  aku gaul bila nk serve je. sedap.  lemak lemak gitueww..




okay ni resepi puding oat pulak.  aku guna rolled oat instead of instant.  sebab rolled berkhasiat sket dari instant sebab tak lalui byk proses kan. tp aku tak guna pun method yg kena rendam guna lemon bagai.  aku rendam sejam dua then masak terus.  nk serve, blend dulu.

pasal rolled oat ni, sila lah buat study mana lebih elok.  aku study tak berapa fokus sgt so tau tau camtu je.  =))



solid homemade food bila travel:

terpulang pada masing masing.  nk senang bawak cerelac.  aku tak pernah menidakkan cerelac dalam menu anak aku.  cuma kurangkan.  lagipun umar sembelit makan cerelac. 

baru baru ni pergi KL, aku bekalkan cous-cous.  sejenis pasta.  senang je masak. rendam dalam air panas dalam 5 minit. kang dia kembang.  terpulanglah nk letak apa dalam tu, puree buah ke whatever. 
lepas tu letak dalam termos atau food jar...

so anak tak terlepas dari makan air tangan mak kan...

ni yg aku buat hari tu.  tumis bawang, masukkan puree sayur [lupa], letak serbuk ikan bilis. campur dalam couscous yg dah kembang.  siap!!

7m dah boleh bagi.  dia kenyal.  tp umar raihan tetap tak boleh tak pandai kunyah lagi.  so dia mcm nk tecekik jugak.  ke ngengade je lebih sebab habis gak couscous ni.  hahahahahha


menu cheese pulak.


gigil lutut mak nk intro cheese.  takut allergic.  aku ni tak boleh tengok muka anak merah merah, ke badan ke...memang sasau dibuatnya. 

ni yg aku buat nk intro cheese.  sikit punya sedap lah oi...aku pun join ngap ngap ngap sekali.  aku try malam. okay malam tu clear.  takde merah merah.  

esoknya, bawak bekal yg sama.  aku sms ticer ira.  aku cakap kalau naik merah merah kt muka umar raihan, immediately call aku sebab aku baru intro cheese takut allergic.  alhamdulillah takde apa.  so passed with flying colors lagi sekali.  

cheese ni ada macam macam brand.  cari yg block cheese.  kalau kt group makan makan ni, dorang suggest brand BEGA.  less of sodium.  kadar kandungan garam dalam cheese...errr lupa.  aku dapat info pun dari veelara kesayangan aku tu.  tak silap aku tak boleh lebih 4mg ke apa.  

kelebihan block ng slice cheese, block tak melalui banyak proses, so nutrisi tu banyak lagi.  tu eena cakap.  hahahah.

tapi aku guna slice cheese sebab kt mydin BEGA cheese tu ada perisa apa tah. mcm tak best.  aku punya mother's choice sebab kandungan sodium lagi kurang dari brand lain.  



ni salah satu lauk yg aku buat untuk umar raihan.  stew ayam labu.  memang maveles...sila cuba...!!

okay satu lagi aku belum test adalah telur.  btw dah boleh intro dah.  tp takut.  kakakakakak...over je mak nye ni tau....
daging pun malas nk intro.  sebab protein ayam, ikan semua aku dah try kan.  daging nanti nantilah....


okay, aku share kt mana aku menimba ilmu pemakanan anak anak ni.

korang boleh dapatkan maklumat lebih tentang kenapa tak boleh garam, gula pada baby, kanak kanak.  brand cheese mana yg sesuai, rolled oat camne nk buat.  haaa macam macam lah.  tinggal rajin ng tak rajin je.  ilmu kena gali dari org yg berpengalaman.  bukan semata mata doktor ke nurse ke. 



Homemade Solid Food For Your Baby - http://www.facebook.com/groups/solidforbaby/

Solid Food for My Baby :) - http://www.facebook.com/groups/128804727194687/

Solid & Semisolid Food for Your Baby - http://www.facebook.com/groups/solidsemisolidfood/



dalam ni ada banyak resepi....cubalah...!!


18 comments:

MimahAjil said...

yeeaay...nk copy resipi mama Umar Raihan boleh tk?sbb ibu Hasif Mirza tk pandai masak...hari2 carrot+ikan bilis,brokoli+ikan bilis,bayam+ikan bilis...anak pun jemu nk mamam...hahaha

~ayam Hasif tk pass lg...naik rashes..sgt sedih~~

CikNaa said...

ayat paling ciknaa nampak 'kuat macam ayah' badang ke ayah umar etty? hoho..

fifi said...

suka sangat entri ni.. :)

yUmiE AzuRa said...

rajin oii!!untung umar.hihi

Wawa Yusoff said...

etty..!! since elman dah pandai mkn nasik. mak nye ni dah malasssss nak masakkan bubur.

Skrg ni selalu buatkan sup je. sup dayur la, sup salmon la, sup ayam la.. suke plak dia makan dgn nasik. Besar sangat la tu gamak nye...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bagus nih..

e.t.t.y said...

MimahAjil - takpe, bagi ikan lak. ikan lagi sedap dari ayam tau...


CikNaa - haruslaaaa....upsss...

fifi - thanks fifi

yUmiE AzuRa - hahahahahah...

Wawa Yusoff - alaaa mcm best je makan nasi...umar bubur yg tak blend halus pun mcm nk tecekik

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P - turn yana soon....






hayati hashim said...

R to the A to the J to the I to the N hihi
Nway, tq atas kompilasi solid food ini, sgt berguna untuk si ibu yang tgh nerbesss tak habis habis.

SweetLikeWhat said...

bestnya..semua makanan nampak sedap jer..nanti nak try kat hannah plak ;)

e.t.t.y said...

hayati hashim - amboi berpom pom!!

SweetLikeWhat - besttt...tp make sure try satu satu tau...nanti allergic senang nk tau.

veesakura said...

mama umar super rajin!!!! I sejak tukar tmpt keje ni,malas ama5. ish,xleh jadi nih. kne rajin jugak nih

fathen afeeqah said...

As salam..kak etty, puree tu utk ape...

fathen afeeqah said...

Kak etty..puree tu utk pe ek....?

innocentgurl said...

byk nye resepi...untung umar...ank kembar sy dh nk msk setahun..susah nk cr mknan yg dia suke..asik buang je..smlm cuba bg twins labu+pasta+kurma...arissa mkn sikit je pastu mcm nk muntah n..aqeela pula muntah terus..sy msk hari2 xde simpan sbb twins memilih...hmmm..hope dpt try resepi ni n twins pn suke...tq etty

EyLa said...

Ayam frozen tu boleh thn berapa lama ye?

EyLa said...

Ayam frozen tu boleh thn berapa lama ye?

nafisahnanas said...

tq for sharing..saya mencari2 bila sesuai nk menumis..mcm da bosan anak makan rebus2 je..anak saya nk amsuk 7 bln..bolehla sy try tumis ngn pure olive oil

nafisahnanas said...

tq for sharing..saya mencari2 bila sesuai nk menumis..mcm da bosan anak makan rebus2 je..anak saya nk amsuk 7 bln..bolehla sy try tumis ngn pure olive oil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails