:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Saturday, May 26, 2012

keperluan anak

assalamualaikum

step by step, barang barang baby dah almost complete.

yang belum beli / dapat lagi:

- breastpump, cooler bag - pinjam manual cheyah punya dulu, then dalam pantang baru beli.  cooler bag pun sama.  since aku cuti bersalin 3 bulan, banyak lagi masa kan.  tak perlu rushing.  simpan duit.

-  baby rocker @ bouncer - dah placed order.  ETA end of june.  harap harap sampai by the time baby pun almost come.

-  sterilizer & warmer - dah jumpa combo yg paling murah [kot, sebab malas nk survey].  cuma tengah cari information apa kelebihan warmer home & car tu, then bagitau kt suami.  ahhhh malasnya nk cari information.........beli jelah yang oiiii.....

- nursing bra - ??????????  asal lah aku lupa je nk beli bra ni....

- diapers bag - pun sama, dalam pantang kang boleh beli.

- homemade jamu - dah order.  tinggal nk request akak tu buat kecik kecik untuk senang aku telan.  hahaha demand lebih.

- homemade makanan dalam pantang - dah order.  tinggal ambil je nanti.

- set tanamera - paid to nadya.  tunggu parcel dari syima.  baik betul syima.  nk dia tolong aku amikkan dari nadya, post kt aku...

-  deep freezer -  tengah survey lagi.

tu je kot.  =)

baru baru ni, alhamdulillah dapat lagi beli seperti yg dirancang.  nk beli barang ni kena rancang perbelanjaan. tak perlu nk beli sekaligus.  bulan lepas setel bab baju.  so bulan may adalah keperluan lain lain pulak.  so boleh berbelanja dengan bijak kan.  yg mana boleh beli time pantang, kita asingkan.  gitu...korang pun tau, barang baby ni tak lah murah.


kain batik.  aku tak pernah ada kain batik.  yg suami aku bagi, semua yg cantik cantik so sayang sangat nk buat basahan.  kain yg dia bagi memang untuk buat baju.

maka hari tu borong kain batik kt mydin.  yg best kain batik ni siap jahit dah.  saiz pun macam sedang sedang je.  beli yg murah je sebab kain dia lembut.  yg mahal kain dia mcm kejung je.  hahahahaha.

* background kaboy tengah amik wudu'


manicure set.  since murah beli jelah padahal kt rumah ni banyak je sepit kuku.  haha.

* tak habis lagi amik wudu' tu....

haaa yg ni lah best.  sebab kt online aku jumpa paling murah rm19.90.  little bean thermometer.
sekali kt jusco aku jumpa rm14 je.  ni pun kalau beli sekarang ada 10% ke 20% tah.

dah try pun kt ketiak ayah dia.  wekkkkkkkkkkkkkk....!!

*  tengok!!!  bape kali ulang amik wudu' daaaaa kaboy???


minyak mestika ni saja je beli.  mestika ni macam well-known dengan minyak panas warna hijau tu kan.  aku tau sebab dulu arwah mbahlain pakai minyak panas mestika tu.  lagipun ni buatan malaysia.  so support!!!  kakaka.  poyo.

* bergaduh pulak dah....tak faham.....

satu lagi, minyak telon.

tah lah, aku suka bau minyak telon instead of minyak yuyi.  aku dah puas pakai yuyi time period.  tp minyak telon ni, kalau bau mesti automatik teringat baby kan.  sedap je bau dia..in fact balik je beli ni, terus aku bau puas puas.  macam nk tido dengan botol minyak ni sekali.  haha over.

* pergaduhan semakin worse nampaknya....


cotton buds.  ni yg jenis bulat hujung tu.  security cotton buds.  so dia takkan termasuk dengan lebih dalam lagi.  selamat kan.

*  nampak macam dah tak gaduh lagi, tp janganlah terpedaya.  siap bergumpal gumpal lagi lepas tu.

tiba tiba je kan ada background kucing kucing aku tengah bergaduh.  hai lahhhh....


dalam plastik tu, baju baju anak yg nk dimasukkan dalam drawer.  ada baju yg dah masuk dalam beg hospital.  drawer tak beli lagi.  ingat nk beli yg macam warna pink tu je sebab nanti kan hujung tahun nk pindah, insyaAllah. lagipun bilik aku ni kecik je...


satu tilam kt rumah, satu tilam untuk travel.  semua dah selamat dibasuh.  sarung tilam DIY [oleh nenek baby] dah siap jugak.

barang keperluan dah hampir complete.  sekarang kami hanya menunggu bilakah masanya anak ini akan keluar.  minggu ni dah genap 35 minggu.  minggu depan full term.  risau gak ni.
esok pulak nurse KK nk datang melawat rumah.  jangan dia cakap banyak pasal kucing suda.......



9 comments:

hana yoriee said...

Btl etty.mana yg blh asing beli masa pantang,kit beli masa pantang.hana pn expo pwtc ni br nk cr cooler bag.hihi..sbb dh nk naik keja.

Lara is Veelara said...

yup.setuju.mn y leh beli pas bby lahir,beli la pas die lahir.mn y penting,settlekn awal dlu...

35w,xlama daa tu...msti perasaan bcampur baur kn.i ni bl la nk beranak nya.da overdue sehari da ni.aduyaiii.



Comelnya kaboy....sesi mcantikkn diri die tu lama bgt.hihihi.

Cik Puan Mimi said...

Amboi mak buyonggg. Byknye membeliii. Huhuhu

miszatie said...

banyaknye beli!!!
okeh atie excited..elok2 tau!

Syima Syaz said...

haha i mmg baik...hehe

i pun pikir dah sedalam-dalamnye...coler bag n allerhand bag tu nak beli lepas pantang la.tapi diapers bag memang kena beli sbb i memang takde bag lgsg nak bawak brg ke hospital..1 lagi warmer utk letak kat BS atau nursery pun beli lepas pantang.masa pantang tu nak simpan duit..(konon)
termometer tu kalau i jmp, i sembat jugak sbb murah kan.i rasa so far i dah complete dah...bath tub tu next month baru beli.this month usha2 expo pwtc pun tapi tak tau nak beli apa lagi...

Syima Syaz said...

eh jap...kucing u tu bkn amik wuduk la...mandi trus...haha

~ NANA ~ said...

Nasib baik i x beli diaper bag hari tu coz dpt hadiah masa dlm pantang ni..dpt 3 pulak tu

e.t.t.y said...

hana yoriee - cooler bag masa expo mesti murah...ahhh jeles...

Lara is Veelara - eh hari tu macam dah turun tanda je lara....nanti dah bersalin roger tau. u pantang kt melaka kan...

Cik Puan Mimi - mana ada banyak. banyak lagi tak beli lagi ada. hahahahha...

miszatie - hehehe...

Syima Syaz - i pun takde bag. tp hari tu kan diapers bg i bag. so guna yg tu je. hahahah cuba mandi betul betul, mengelejatttt...

e.t.t.y said...

nana - i pun fikir camtu sebenarnya. hahahahahha. tp tengok lah dulu nanti, kalau tak berezeki, kena beli gak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails