:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, June 4, 2013

umar raihan demam panas + berjalan

assalamualaikum

minggu lepas, minggu yg hectic buat aku dan suami.  umar demam panas bila malam .  so bila dah berjaga malam menyejukkan anak yg panas, mata pun berpanda panda lah kan... tp nasib baik ktorg gilir gilir bangun jerlum badan umar raihan.

kisahnya, weekend minggu lepas ktorg balik kampung aku, kt perak nun.  biasalah kenduri, panas melengit, dengan suasana hiruk pikuk dj pasang lagu sekuat kuat alam - aku tak suka kenduri yg muzik terlalu kuat.  aku kondem dj eh, bukan tuan rumah. gila kau, tuan rumah tu pakcik aku...wahahahahahha

so mungkin waktu tu umar raihan tak selesa.  memang pun.  merengek rengek je.  bila bukak baju baru dia aktif merangkak, panjat tiang seri kt rumah pakcik aku tu.  lepas tu dah hensem hensem tukar uniform pulak - baju lubang lubang cap pureen tak pun, sleeveless je.  haha.

bila sampai melaka, badan dah mula panas.  hari isnin aku pun tak sihat.  aku MC bawak sekali umar ke wahidah.  sebelum tu pergi sedut kahak.  masa sedut kahak, org fisio tu tak dapat nk tembus hidung. sebab dia kata blocking.  check kt wahidah pun, doktor kata dalam tu dua dua dah bengkak, sebab selsema yg lama.  so dia bagi ubat surut bengkak, kasi baik tekak dan hidung tu.  aku request untuk amik darah sebab umar raihan demam on off dah terlalu lama.  so apa apa better check darah kan.  kalau takde apa apa lega, kalaulah ada apa apa boleh tertindak.  takkan nk diam je kan...

doktor tanya nk amik kt mana?  kalau kt wahidah, doktor amik banyak.  kalau pergi pantai, cucuk hujung jari tu je.  aku pun demi sayangkan anak, pilih buat kt pantai je lah.  then kami shoot ke sana.  result nanti spital fax je kt wahidah, dah wahidah akan call bgtau result.

setel semua.  balik.

dapat call dari wahidah.  dia cakap takde apa apa.  cuma ada infection kt darah putih.  aku macam pernah baca kt blog eena, salman dulu pun macam tu.  so aku wasap eena tanya normal ke infection tu.  eena kata normal sebab demam, sambung je antibiotik.  lega sikit.

tapi demam tetap macam tu.  malam panas.  berjagalah kami suami isteri pantau suhu umar.

hari selasa, umar time tu tido, aku pass jelah kt ticer.  aku pun lupa nk pesan kalau panas bagi ubat.  dalam pukul 11am camtu, dapat call dari nursery, ticer tanya umar demam ke, badan dia panas.  lepas tu tido pun terkejut kejut.  aku suruh je ticer bagi ubat, then nanti aku datang amik dia. 
terus call suami cakap umar demam balik.  since dah bincang aku tak boleh nk balik, tp dia boleh, dia pun usahakan untuk balik amik anak dia tu. 
aku ke taska dalam 12+.  masa tu memang panas badan umar.  time tu ticer nk mandikan dia.  masa tu melalak lalak dalam toilet.  sbb masa dia demam, dia punya takut nk mandi.  sejuk mungkin.  kita yg rasa dia panas kan.  tp yg dia rasa, kita tak tau...masa tu memang nampak muka dia pucat, lesu...lembik je rasa tau.  aku susukan dia, baru dia ceria. 

pastu ayah dia pun sampai.  sayu je hati tau nk lepaskan dia balik.  lagilah ayah dia kata nk balik tampin.  lagi aku sedih...aihsss memang sedih lah time tu.  banyak kali lah aku call suami aku tanya umar camne.  dah makan belum, dah minum susu belum, panas ke tak.  dengar suara dia pun aku dah menangis tau.  barulah aku faham waktu tu perasaan orang yg terpaksa berpisah dengan anak atas sebab sebab tertentu.  jodoh tak panjang mungkin.

dah petang tu lagi aku tak keruan.  suami aku janji by the 6 pm sampai rumah.  tp tak sampai sampai.  ko tau tak aku sampai duduk tepi tingkap, macam pungguk rindukan bulan..aku call tak angkat.  aku sms ''bila anak mama nk balik ni, mama rindu iyeee''...tak berbalas.  nk tido peluk bantal umar, tak boleh tido.  last last memang aku duduk tepi tingkap.  dengar je brek kereta suami aku terus aku tengok bawah.  nampak je umar dalam kereta, menggeletek aku suka...[brek kereta suami aku ada bunyi yg bingit tu so kalau dia dah sampai memang aku tau lah dia dah balik].

terus aku pergi pintu sambut anak dan suami.  aku peluk dia, aku cium dia.  bawak masuk bilik, aku peluk puas puas.  pastu susukan terus.  dia pun macam rindu aku.  sengih sengih je nampak susu.  petang tu badan okay je.  main kt depan pun okay.

malam panas balik.  dah sampai 40c kooooo....terus aku basahkan badan dia.  tunggu suhu turun sket, aku masukkan ubat bontot pulak.  aish, first time kot menyontot bontot anak.  hahahahahhah. 

gitulah dia selama beberapa malam.  paling tinggi 40c tu lah.  tp memang dia aktif. 

pengsudahannya, hari jumaat dah tak demam lagi.  sehingga ke hari ini. 

alhamdulillah syukur padamu ya Allah.  aku berdoa siang malam sembuhkan anak aku.  moga moga doa seorang ibu ni termakbul kan.

hari sabtu balik tampin, singgah rumah mak teh suami.  umar raihan mengejutkan aku.  dia melangkah setapak.  wahhhhh, disaksikan oleh nenek teh dia. 
tapi kat rumah tampin, tak buat pun.

balik melaka ahad tu, dia tunjuk lagi sekali kt makngah & maksu dia.  total 2 steps.

tapi malam tadi, dah banyak langkah.  mulanya tak mau, tp nenek pancing dengan duit.  so dia nk ke duit tu, dia melangkah lah.  bila dah start langkah, seronok lah dia.  lagi lagi bila bila melangkah tu, ktorg bersorak...cakap dia pandai.  umar ni kalau dengar perkataan pandai je, dia tepuk tangan.  dia tau bila tepuk tangan tu tanda gembira.  sengih sengih je dia.  makngah dia pulak ada beli benda yg tiup bunyi bising time birthday party tu.  apa lagi, galok le dia.  haha belajar dari dyll perkataan galok tu.  aku pun try lah pancing dengan makanan, tp saja je.  dia merangkak kt aku.  sajjee jeee kan!!!  ng mama mengelat!

satu lagi akal dia hasil dari demam hari tu, dia dah pandai bila aku tanya siapa nama dia muhammad umar raihan????  cepat dia angkat tangan....hahaha comel jeee...

melangkah & angkat tangan tu belum sempat lagi nk keeks.  nanti kalau sempat, ada lah.  kalau tak, kenangan kami sekeluarga jelah kan.

alhamdulillah.  since result blood test pun negative, umar pun dah sihat, kami tak risau dah.  tp selalu pesan kt umar, umar kuat kan.  tak mo selalu sakit ye nak.....


ni masa dia demam nk balik tampin tu.  kemain cengeng!!


hari ahad, dari tampin, singgah jusco dulu soping baju raya dia.  setel baju umar.  tinggal baju ayah ng mama je.  yelewwtewww...hahahahah...

mama pun nk ucapkan tahniah kt afiq, anak ciknaa.  hari tu ciknaa cakap kt gojes group, afiq muntah kt taska.  risau kami.  rupanya malam tu dia dah berjalan....

tapikan, masa umar sakit hari tu, aku harap sangat dia demam nk berjalan.  rupanya betul.  heheheh...

alhamdulillah, berjalan sebelum setahun.  perkembangan yg cukup membanggakan mama & ayah. 

umar kan, tak pernah berkasut.  so aku tengah confuse nk cari kasut camne..hahahahahah....

mama sayang umar raihan.  be a good boy okay.  jadi anak yg menyenangkan semua orang....

5 comments:

ctmah said...

finally ye umar raihan.
lepas ni bolehlah main kejar2 ngn mama ye umar..mesti mama tambah slim mlim..hikhik

Nurul Hamimah said...

Alhamdulillah...lame betul demam nak dapat akal baru tu ye...wat cuak mama ye...takpela..syukur sangat tak ape2...Umar Raihan dah dapat "kaki"...yeaay!!!

CikNaa said...

yeay! dah jalan.. suke!

LisaLisut said...

umar demam nk besar n nk pndai jlan rupanyaaaaaaaaaaaaaa haaaaaaaaa:D

Shakina Farhan said...

umar cpt2 sembuh..abam umar kuat..shahadah kl pki kasut die jadi malas nak berjalan..sbb die tau, kl pki kasut maksudnye berlawo, nak keluar rumah..makanya bercarrier..try dirikan kat luar die nak duduk..hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails