:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, June 6, 2013

umar raihan:: resepi kek pisang & puding roti carrot

assalamualaikum

ada satu petang tu, amik umar raihan dari sekolah, tengok dia kunyah sesuatu.  tanyalah ticer dia makan apa.  ticer jawab makan kek. laju je dia makan. suka betul.
aissssh...berapi gak dengar.  tp sebab takde allergic telur ku diamkan je.  

on the way, wasap nana tanya resepi kek pisang sebab dia pernah buat dulu.  terima kasih nana ku sayang mayang!!


balik tu, terus singgah ecosave beli buah pisang, tepung atta alagapas, perasa pisang.  balik terus ku bersilat kt dapur buat kek pisang versi umar raihan.  since dia dah bertatih ni, senang gak jaga dia.  dia boleh main sendiri.  tp kena syarat, menyusu dulu.  kasi hilang ketagih tak dapat kt nursery.  hahah.  lepas jolok lubang idung, korek mata mama, baru dia senang hati nk main. 

ini dia, kek pisang versi umar raihan punya tekak


 
tu resepi.  senang je.  tak payah pun keluarkan mixer ke apa.  godak godak guna garfu je.  eh sebenarnya kt rumah takde paper cup, tu yg kreatif metip sgt guna aluminum foil.  siap potong 4 segi. masukkan dalam bekas cupcake tu.

so far okaylah.  tp since aku guna pisang berangan macam tak sedap. nk manis sedap guna pisang yg buat pisang goreng tu kot.  pisang abu ke apa tah nama dia. yg montel montel.  pisang berangan ni buat makan gitu gitu je.

oh yea, kek pisang ni kan kita takde letak sodium karbonat ke mende, so tahan sehari dua je.  so kalau ikut resepi aku tu, dapatlah dalam 6 ketul je.  memang ngam ngam untuk 2 hari makan.  siap bawak bekal umar ke sekolah share dengan kawan kawan dia.
hari ke3 tinggal seketul.  bukak bukak tupperware dah berkulat.  so memang kena makan cepat.

gini rupa pisang berangan.  yg cun cun, kulit halus muluih tu.  haaa itulah dia pisang berangan.  ada jugak orang panggil ni pisang montel.  tp aku tetap panggil pisang berangan. 


ikut aku orang kampung yg dibesarkan kt kampung sungai sumun, bagan datoh tu ha, ni jap aku letak gambar jenis jenis pisang.

 ni pisang nangka.  sedap kalau goreng atau buat kerepek.  pisang ni kalau goreng dia tengah muda pun sedap.  cicah gula putih atau gula melaka.  dulu masa kecik kecik, embah aku buat gini. alahaiiiii sodap lak aiiiiiii.....

 ni pisang awak.  ikut kefahaman aku, pisang awak dan abu adalah adik beradik.  aku rasalah kot.  wahahahha..salah info mampuih aku.  pisang ni, dia ada biji.  banyak gak lah dalam biji tu.  aku tak suka kalau tergigit biji pisang tu.  tp kalau buat cekodok memang sesuai sebab pisang ni manis.  haaa kalau nk buat kek anak pun sesuai kot.  cuma kena buang biji tu. 


ni pisang raja.  pisang yg kecik kecik comel tu.  pun manis gak.  eh ada ke pisang tak manis.  bahahahahahah...ni pun sesuai buat kek.  aku dulu masa kemahiran hidup tingkatan 3, buat kek pisang dengan geng geng aku.  pun ktorg guna pisang ni.  sedap sebab tu dapat kepujian dari pengetua.  sbb ktorg je berani hantar ke pengetua.  hehe korang ada?????

ewah aku ni, nk share makanan ke, nk cerita pasal pisang.....naik sheikh terus kan......

so terpulang kat korang nk guna pisang mana.  asal nama pisang sudah...jangan guna pisang tanduk suda...haaaa google...google...


okay second recipe is....puding roti carrot.

plan asal nk buat kek carrot.  tp kelaut.  kenapa tah berubah fikiran.


bahahaha pandai pandai lah korang tengok resepi aku tu.....kawan kawan aku sume hangin tengok resepi aku.  dyll kata ala ala fynn jamal.  wakakakakakak....dah ku katakan, main campak campak, so aku campak jelah kan sesuka hati aku. 

umar suka sebab malam tadi aku suap kemain lagi dia menapak datang kt aku.  tp aku bagi sikit je.  yg telopong tu, aku bgi yg tu lah.  sebab nya dia belum dinner.  kang kenyang makan kek, langsung tak makan pulak kan. 

puding ni rasa manis manis gitu je.  sebab takde letak susu manis ke gula ke. tp kalau korang nk letak, ikut suka lah kan.  aku cukup kot dengan fm, fresh milk, yogurt tu.  nk manis, buat untuk diri sendiri lah kan.  untuk anak dah molek sgt manis gitu.

okay, sesiapa yg takde pengukus, boleh kot bakar guna microwave atau oven. aku pernah bakar.  tp nanti jadi kering sket.  nak sedap, banyakkan sikit bahan bahan dia tu. 
nk sedap letak kismis ke, prune ke.  ni malas punya version.  cukup carrot.



resepi resepi ni untuk yg pass makan telur with flying colors je tau. kalau tak boleh tu, trylah dulu masak tak guna telur.  apa jadi.  kalau tak sedap jangan marah aku.  aku tolong suggest je kalau korang nk sangat buat kek untuk anak kan. 


macam kelakar pulak siap cerita pasal jenis jenis pisang.  gasak kau lah etty.  blog kau!


9 comments:

~ NANA ~ said...

lepas ni i nk try pulak puding roti carrot tu...

bagus etty, siap kenalkan jenis2 pisang lagi...hakhak

amal said...

rajinnyala haiii.. bagus2 hehe.. shaheem pun ske makan puding roti. aummmm.. masyeh sebab cerita pjg pasal pisang. baru kukenal jenis2 pisang haha

LisaLisut said...

haaa ade pisang kt rumah tp.pisang cavendish = berangan kot? ntahhh hahaha

i sukaa pisang berangan+nangka. xske pisang comel2 tu.hahaha

bole try la pasni.tq etty

e.t.t.y said...

lisa lisut - kemain gigih i google tau. yup pisang berangan...!!

With Julia said...

rajin lah mama umar raihan nih....sgt rajin...nk try tiru cm u...ehheheh

yUmiE AzuRa said...

saluted le dgn mak etty si gigih ini.untung umar raihan:D

Misz Pinkie Winkie said...

best..best nntie leh cuba. ;)

veesakura said...

Alaaa,i x buat test telur.lg kt hussein.tp rs nk buat puding tu. alaaaa

veesakura said...

Alaaa,i x buat test telur.lg kt hussein.tp rs nk buat puding tu. alaaaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails