:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Saturday, April 14, 2012

kenduri doa selamat 7 bulan

assalamualaikum

dulu kecik kecik, selalu je pergi kenduri lenggang perut untuk saudara yg mengandung.  masa tu blur, macam mana kaedah lenggang perut tu kan.  eiii mestilah aku bayangkan dia bergelek gelek sambil melenggang perut.  wahahahahaha.

bila dah besar, tanyalah mak camne nk buat benda tu.  mak kata takdelah lenggang lengguk bagai.  cara dia, gunakan 7 helai kain batik lepas tu si ibu kena pakai kain tu, pastu bukak.  tah camne tah roman eh.  kang bidan buatlah baca baca sikit.

bila dah besar, jarang pulak atau tak pernah langsung attend kenduri ni.

bila dah besar ni, bila ada internet, barulah faham kenduri tu camne.

ada kata tak payah buat, sebab no big point buat upacara tu kan.  tp kalau baca blog, sesetengah blogger ada yg buat.  macam best je kan dapat menghadapi kenangan tu.  biarpun once in a lifetime.

so bila nk beranak pinak ni, aku tanyalah suami aku, nk ke buat kenduri lenggang perut???  suami kata untuk apa?  buat je kenduri doa selamat.

jadinya Alhamdulillah, malam tadi selamat berlangsung kenduri doa selamat sempena aku dah 7 bulan mengandung dan hampir beranak.  terima kasih pada ayah mertua & suami.  simple je majlis tu, buat kt masjid Tampin, baca yassin dan sedikit jamuan untuk jemaah yg datang.

aku balik kerja sharp pukul 5.  then suami datang melaka pick up aku terus ke tampin.  masa tu sakit perut.  tak sure sebab apa.  lapar maybe.  hehe.  time solat je, alahai.  aku kn kt rumah dah start solat duduk sebab ari ari sakit bila nk bangun.  tp kt masjid tu, tabahkan hati je solat berdiri.  alhamdulillah, kurang sakit tu.

masa imam bermukadimah sebelum baca yassin, terharu pulak dengar bila dia cakap ''untuk mendoakan menantu kepada ------- [nama ayah mertua] yg mengandung 7 bulan agar selamat melahirkan, dipermudahkan segala urusan dan juga kita mendoakan agar ---------[nama ayah mertua] selamat bermusafir di australia bla bla bla''.  family in law nk fly ke aussy next week.

selesai semua, balik rumah mertua kejap.  makan time!!!!!!!!!!!!!!  ya Allah sedapkan nasi beriyani yg ayah order.  mmg dari caterer terbaik lah.  dari kahwin guna khidmat pakcik tu.  nanti kalau ada majlis akikah, make sure call dia jugak.  haha.

so itulah dia cerita kenduri doa selamat 7 bulan aku.  mana yg belum sempat buat kenduri doa selamat ni [even tak wajib pun], jangan lah risau. boleh je buat kt masjid malam jumaat.  nanti bawak air sekali, boleh buat air yassin kan.  gunakan air tu untuk permudahkan urusan bersalin kita nanti [air selusuh].

::  rasa  macam tak mau bagitau gender kt blog.  keep it secret sampai anak aku lahir.  aci tak?

3 comments:

Syima Syaz said...

bila u cakap macam ni, tetiba rasa nak buat jugak lah kenduri doa selamat kang masa 7 bulan... insyaallah

Nadya Zahid said...

etty-i pon I'Allah buat kenduri..my fren sume nak wat baby shower..i ckp xpyh la, better buat kenduri je..i pon bukan sihat sgt..baik mintak doa dieprmudahkan sumenye..

e.t.t.y said...

haha i tak terfikir pun buat baby shower. dalam keadaan camni, better buat kenduri doa selamat je. air yasin tu buat minum seharian kita...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails