:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, April 16, 2012

nama nama pilihan anak

assalamualaikum

memang betul momma momma cakap, kalau nk cari nama anak, boleh bergaduh laki bini.  hahaha.  mula mula tak percaya, tp skrg baru percaya.  sorang nk itu, sorang nk ini.

dulu kan, masa ktorg berdating, ktorg dah ada nama anak tau.  gila gedik kan, kecik kecik dah menggatal.  harharhar...


girl - nur amalina qistina
boy - muhammad amirul mukminin

tp tu, bertahun punya planning.  by the time ktorg nikah dan nk dapat anak, berderet org guna nama tu.  aku tak suka, kang org kata aku tiru nama anak dia pulak.
lagi lagi qistina tu.  ah tak maulah dalam satu kelas ada ramai qistina kan.  contoh macam nama aku.  kebetulan kt office lama, ada nama aku gak yg start huruf B tu.  cuma last aku Y, last nama member aku tu I.  so nama sama ni buat officemate aku confused.  nk bagi barang / surat kt aku, tp terbagi kt dia pulak.  itu satu hal, lagi haru dalam sebulan dua aku resigned.  tiba tiba dapat call dari ex HR bos aku.  masa tu aku kursus kot.  then aku sms lah dia tanya kenapa.  dia boleh balas ''mana daaa???  akaun dept. takde wakil''.  masa hari dia sms tu, tempat kerja lama aku ada buat program apa tah.  so semua staff wajib datang.  so dah baca sms dari bos aku tu, aku fahamlah yg dia tersalah bagi sms.  nk bg kt kawan aku, tp terbagi kt aku.  horror kan.

ni ada beberapa image captured dari babycenter.com.my.  nama nama Islam antara yg mendapat pilihan parents kt Malaysia ni.



Nama-nama top tahun 2011

Adalah satu dua nama yang menjadi pilihan aku.  see qistina pun ada kan.
Nama-nama favourite boy & girl

yang ni kebanyakkan nama yang aku suka, semua dah dipunyai oleh anak buah aku.  so takkan nk sama dengan anak buah kan.  tak best tak best...
Nama-nama muslim di UK
yang ni pulak, Muslim favourite names kt UK.  okay sekali lagi ada nama yg aku berkenan sangat tu.  hehe.

aku selalu tengok nama-nama Islam ni kt http://name.crazyartzone.com

kitaorang decide, bila dah jumpa nama yg sesuai nanti, tetap rujuk juga pada ustaz.  untuk double confirm nama tu sesuai atau tak.  tak mau refer semata mata dari internet & buku.

memberi nama yg baik dan bermaksud yang indah pada anak adalah hak mereka okay.  so kita sebagai ibu bapa zaman teknologi ni, kenalah aware dengan hal ni.  jangan letak nama yg sedap tanpa mengetahui maksud nama tu.

so kalau uols tau website nama nama Islam ni, boleh share juga ya.

okay nk sambung tarik rambut dengan suami.  nk menang jugak bagi nama tu.  hahahahaha.

4 comments:

MimahAjil said...

sekarang ni mmg trend nama ank nk sma ngan cite2 dlm drama...cth;Dhia..mmg semusim la ank2 name Dhia..huhu

Nadya Zahid said...

harap2 jgn la ramai org pakai name yg same anak i pakai nanti..kalau x susahhhh..hehehhehe

veesakura said...

utk yg 1st nih,mmg hubby i yg bg nama sbb dia dah simpan nama tu since umo dia 12tahun! padahal masa tu, gf pon takde. hahaha

e.t.t.y said...

MimahAjil - betul betul. tengok kt google, berderet org cari dhia.

nadya - haaaa, nama tu tengah glamer tau skrg....

vee - kelakar lah pulak husband u ni..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails