:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Tuesday, April 20, 2010

meet my new son.

hello hello


okay, nk cerita pasal anak baru ni. so entry adalah panjang berjela sebab nk cerita semua dalam satu entry sahaja. harap bersabar ye. mungkin ada sedikit tips.


mak aku keluar malam td. aku dah start lalok nk tidur. even petang sampai maghrib aku dah tidur. dalam pukul 10, mak balik ketuk pintu. nadiah dah telan ubat demam, langsung tak sedar mak ketuk pintu. jadi aku lah lemah longlai pergi bukak pintu.
sekali tu.....eh adik, kenapa mak dukung adik??????

eh adik. dia keluar ke? *teringat kot kot masa yaya balik, dia terlepas keluar. so assumed mak jumpa dia kt tangga ke.
mak dah senyum senyum.
otak aku betul betul berfikir camne adik boleh terlepas. pastu aku ingat, td masa aku nk tidur dlm bilik, sapa yg dok kacau aku tidur. bukan mell dengan adik ke????

eh....kucing baru ke???? mak bawak balik nk bela ke?????

mak: mak jumpa kt gerai td. cantik macam adik, mak bawaklah balik. kesian dia.
etty: eh macam adik, ingat adik keluar td masa yaya balik. jantan ni...

bagi dia makan. habisss. lapar sungguh. sian betul. badan kurus je...

adik dengan mell dah mula dekat dekat. mell macam biasa. malas nk layan. bawak diri macam mula mula jumpa adik dulu. gila garang dia. si kecik ni, relax je. orang tu ngerang tu, dia boleh buat dek.

sejam lepas tu, dah main main dengan adik. cepat betul kamceng. tempat main?
kat pasu mak. mak kata jap lagi kena turunkan pasu tu, kalau tak habis jatuh dikerjakan cucu cucu nya.
mell.....masuk tidur. betul betul malas nk layan. hahahaha.


oh ya, tips....lepas bagi makan, aku terus letak dia dalam litter box. since takde cage ni, macam susah. tp aku tunggu dia biasakan diri dengan toilet dia. kejap kejap aku angkat letak dlm toilet. alhamdulillah, sampai la ni, dah 2 kali berak dlm tu. bagus!

dan tip lagi. since hes still kitten and maybe tak biasa lagi buang kt tempat selesa, tunggu kejap. lepas dia buang tu, tunggu dan tengok samada dia kambus ke tak pooo dia tu. kalau tak kambus, ajar supaya kambus dengan betul. korbankan sikit dengan bau busuk. nanti bila dia dah biasa, mesti lepas buang, dia kambus betul betul poo dia.

ni rupa dia pagi tadi. ada iras adik kan? no wonder dia cepat ngam hooo dengan adik. rupa macam charlie chaplin. ingat nk bagi nama charlie jeeee.


okay close up sikit. muka bulat cam mell.


terkena flash, terus terkatup muka. haha. tengok taik telinga...uhaiiii geramnya aku.


close up taik telinga ke??? hahahaha.


meh sini, kasi cuci sikit. aku ambil dettol, ambil cotton bud. tenyeh tenyeh.


oh ya. another good tip. kalau kt rumah dah ada ubat kutu, sebelum dia dekat dekat dengan kucing yg sedia ada kt rumah tu, sembur dulu ubat kutu tu. aku fikir nasib baik juga semua tu aku bawak balik. ubat kutu telinga pun aku letak sekali.


masa cat show hari tu, aku singgah ke booth frontline. aku ada bertanya tentang berapa hari kena mandi bila dah apply frontline. SA tu cakap senang 2 hari sebelum letak, mandi. 2 hari selepas letak, mandi.
tapiiii, aku tak sempat kot nk tunggu lagi 2 hari nak mandikan dia. haha. zazzzzzzz...


pilihanku, sabun fido.


gila aku fobia kot nak mandikan kucing kutip ni. teringat masa mandikan si adik dulu, kutu keluar berduyun duyun. dari segenap segi dia keluar aku pun tak tau.
tp yg ini, okay. takde kutu yg kritikal macam kucing chow kit tu. haha.


alooorrr loorrrrr...tejuk ye cayang. sian dia. hair dryer tak bawak balik. masih tak pandai nk jilat keringkan badan.



hohhh, mell pandang dari jauh jeeee. bila nk start main dengan adik baru mell kalau nk merajuk dok jauh jauh je?


adoi, dah bersih barulah sedap nk peluk cium si kecil..


adik kan, bijak tau. bila dia dengar adik dia ngiau masa dimandikan, aku keluar toilet je, terus dia lari menyorok belakang almari. haha. takut lah tu. aku memang selalu cakap pun ''adik busuklah, mandi jom esok''. haha. adik adik....


okay budak baru tu tengah lalok, jom kita makan dik. kakak dah lapau dah ni.

tu lah kakak mell, sombong sangat. budak baru tu bukan kacau kakak pun. huh.

ini bukan sombong...ini namanya terancam tau tak??? kang maunya mummy bias camne?? kang dia tak sayang kita lagi camne???? ko nk tanggung?? jawab jawab.

dah makan makan, tercekik kang...

baik mummy.

kakak...psst psttt. orang rasa kan, kasih sayang mummy takkan beralih arah lah. dia lagi sayang kt kakak tau.

erm...*think think

yeay. saya dah wangi.

oh ye, nama saya boboy! tp ada idea tak nk bagi nama saya apa. mungkin ada nama yg glamer macam si kakak mell tu. mellinda gordon lagi. gila lah mummy saya ni gilakan ghost whisperer sampai bagi nama kakak sesedap itu.

bagilah saya nama jim stanley pulak mummy. [laki si melinda gordon]

jimmy trek selebriti nak??????


aku cakap1: ada idea nk bagi nama apa tak instead of boboy??


bubye pengantin~to~be - take care!

4 comments:

akulafix said...

kau ni kipasa susah mati kat cat ek...nanati kalau aku bagi adiah frikies ok kot time wedding...hehehe

cuppies..cup cakes said...

kucing saya yg kecik ni nakal la..dia pandai pakai pasir bile poo poo..tp kekdg2 mancut kat balkony la, kat rak buku (bah bwh..yg xde buku)..

harpkan muka jer lawa..
bulu tebal..tp,kekdg mancutt suka hati

Mcmana ek?

risau la,,rasa2 mcm dia takut dgn si kakak ni (lilo)..Lilo xsuka dia sgt..sbb Lilo pembersih. Si boboy ni, main redah jer

sI tEDI said...

yelah! Keturunan adik ni. seiras .. he he he he..

e.t.t.y said...

akulafix - wey friskies tak mainlah. bagi royal canin ke, iams ke ok kot. ingat smpai mati. haha.

cik cupcake -kucing jantan mmg suka pancut pancut kot. sya pn tengah tunggu kalau adik ng boboy behave camtu. takut gak.

cik tedi - mmg iras pun. kadang kadang confused. hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails