:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Monday, June 14, 2010

perangai orang berjenis jenis.

hello hello


* sorry kalau ada yg terasa.


satu hari ''along, kenapa eh masa kenduri jaja hari tu, ramai sedara yg datang, makan, balik? kenapa tak mau datang tolong tolong ek?''

aku takde jawapan, sebab dalam fikiran aku pun, fikir benda yg sama.

untuk pengetahuan, wak wak [tuan rumah] aku bukannya jenis macam tu. dorang ni, kalau ada kenduri kendara kt kampung, kalau tak berkampung seminggu tak sah. dengar je anak buah nk kahwin, zasssss terus balik tolong apa yang patut. kebetulan, wak aku dah pencen. so anytime lah dia boleh balik kampung kan.
balik kampung, beberapa hari awal. nk balik melaka pun, beberapa hari lewat dari sedara sedara yg lain.

tapi kenapa turn dorang sambut menantu hari tu, takde sedara yg tolong macam mana dorang menolong waktu turn dorang kenduri. urm, faham tak??
kiranya macam takde nk balas budi wak aku ni lah. aku perasan sangat sangat benda ni.

tapi tak lah semua. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, tetaplah ada. yg datang balik hari, yg datang sehari semalam. apa dorang dah lupa ke wak wak aku selalu tolong dorang dulu?

macam wak aku yg lelaki tu punya hal. dengar je ada kenduri belah dia [wak perempuan belah aku, kakak arwah abah], cepat cepat dia balik. kalau ada hal kecemasan atau kematian, ooo aku ingat lagi, malam raya anak buah dia meninggal eksiden, malam raya tu terpaksa balik kampung. semata mata nk tolong uruskan jenazah. bayangkan malam raya, malam raya beb!
till the end, adik beradik arwah datang hari tu, makan balik. tak menolong sikit pun. tak tunggu sikit pun. at least, kau ingatlah jasa pakcik kau orang kan.

aku tak faham betul jenis orang macam ni yg tak reti nk balas budi orang.

infact, mak aku pun macam tu jugak. kalau ada kenduri kt kampung, dorang bertiga lah yg balik kampung awal.
kalau anak buah mak [belah mak] pun sama jugak. cergas je pergi kl. tunggu bas dekat pasar seni, turun lah mana mana destinasi yg nk dituju. haaa bekampung lah mak aku tu kt kolumpo semata mata nk tolong anak buah dia punya kenduri.

pernah aku cakap kt mak ''mak ni susah susah je. kang turn kita, entah nk entah tak nak dorang buat macam ni''

siyes, ayat aku macam kurang ajar sikit, lagi lagi dikaitkan dengan anak anak buah dia kan.

korang bayangkan, mak aku susah payah naik bas turun bas. duduk kt sana berhari hari. buat kerja. kang turn aku kahwin, sedara sedara datang bawak perut melenggang, makan, balik. hangennnnnnn tak?

oh aku tak dapat nk bayangkan kot. walaupun tak semua yg berperangai macam tu, tapi aku bet lah. mesti ada punya sepupu sepupu aku yg buat macam tu nanti bila turn aku.
lagi lagi, masing masing dah ada family sendiri kan, kang mesti buat alasan , anak tak selesa lah, bawak anak kecik lah. bla bla bla.

oooo sikit punya sedap alasan ek. dulu masa kau kahwin, sikit punya manis mulut kau. bila turn anak anak mak aku, masing masing buat upacara melenggang perut.

serius, kalau jadi benda ni kt aku nanti, sound tepek je aku kt dahi masing masing.

take my words!


aku cakap1: pergi balik baca ayat selepas hello hello tu dan fahami!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails