:: the real love for us.... ::

Daisypath Anniversary tickers

najib & etty

Daisypath Anniversary tickers

:: tunang~tunangan ::

Daisypath Anniversary tickers

:: umar raihan ::

Lilypie Third Birthday tickers

:: mari ikut saya ::

Thursday, July 1, 2010

rumput kucing. kucing pun makan rumput, ingatkan kambing je.

hello hello

tadi berjalan jalan ke blog sharz & catz. menarik nya entry dia pasal benda yg selama ni aku cari jarang nk jumpa. pernah terjumpa sekali, tp rasa tak yakin nk beli. apa dia?

RUMPUT KUCING.....


so aku terus buat entry ni. kebetulan memang dalam draft pun.

dah lama mencari ni, since pernah terbaca dalam satu blog. dia punya kucing indoor so kena beli lah. aku cari, tapi tak jumpa pun.

satu hari tu, aku dengan yaya pergi pet shop yg kt bukit baru tu. yg kt simpang 3 depan waterfall buatan ayer keroh tu. ada jumpa!!! suka suka. tp melihat pada kondisi kotak rumput tu, rasa macam tak yakin nk beli dengan harga dia rm20. memandangkan aku tengah menanam anggur, tp ntah bila anggur anggur aku nk matang, so tak boleh nk harvest lagi, sebab takde untung. tak mo ambil risiko. haha. kedekut sikit je tau.

lagipun cash in hand ada rm5 je. ye, setiap kali keluar, aku akan bawak rm5 je. unless keluar mmg nk shopping.

jadinya, aku mengambil langkah yg jimat.




aku tanam sendiri kt rumah.


ni roman eh rumput tu. rasanya lah. sebab bila kucing turun bawah, dorang memang terjah kt rumput ni. kalau beracun, mesti dorang alert kan???? kan??? kan???

kt bawah tu, ada paip bocor. so tempat tu memang subur je. aku cabut dengan akar akar sekali. pasir tu pun, ambil sekali dari area lembap tu.

kt rumah, cucuk cucuk je dalam container. pastu siram, erk kena siram ke?? haha, aku renjis renjis je dengan air.

so far, memang anak anak aku suka.

buktinya...





menghadap tak henti henti.


hadap sampai gemuk!! yaAllah budak ni. tak sedar diri langsung tau. dulu kecik bolehlah muat dalam kerusi ni, ni dah gemuk, masih lagi berangan okay! tapi sebenarnya, ni lah tempat kesayangan ah boy. dia memang suka main kt kerusi ni. kerusi ni mak duduk bila nk blend sambal nasi lemak. kang tiba tiba mak tanya, mana kerusi. ntah mana ah boy sorok kan. budak kecik ni nakal sangat.


oh yea, since aku cabut dengan akar, pastu dengan pasir sekali, okaylah tumbuh dengan subur harum mewangi. cuma sekarang dah tinggal sikit dimakan budak bertiga tu, dan dorang akan cabut sepenuh hati dengan container tu sekali tergolek dog! sabar je haku!

ingat nk turun cabut lagi, tp semalam ada upacara fogging kt rumah, aunty depan rumah pesan jangan bawak turun kucing, sebab semalam dorang sembur asap kt rumput. erk, nasib baik ada jiran yg prihatin kt anak anak aku.

so upacara ala ala menuai padi, di batalkan sebentar. mungkin dalam dua tiga hari, baru turun cabut. sementara ni, korang makanlah rumput tu sampai kering ye.

oh ya, sapa yg expert pasal rumput ni, sila tinggal komen. betul ke ni rumputnya??????


love~etty

4 comments:

Papa meow said...

Sebelum ni ada juga tanam anggur depan rumah, tapi tak pernah berbuah sampai sekarang. Daun je lebat hehehe

Cakap pasal rumput kucing, kat sini bukan takat rumput, daun serai pun kengkadang dia makan, TAK LAMA lepas tu muntah balik. Tanda2 perut dia tak selesa tu.

meowwmania said...

penah gak terbaca psal rumput kucing ni, dulu ada sorang pakcik tu suka bawakkan rumput bila dia g pasar tp bila tgk dlm gmbr tu macam tak sama pulak bentuknya..

ah x kesah lah, janji x beracun dan dorang suka kan kann :)

e.t.t.y said...

papa meow - kucing kawan mak, suka jugak makan daun serai. bila keluar rumah je, tuju ke pokok serai.

meowwmania - eh, ada jual kt pasar? harus terjah ni. kot kot ada kn kt pasar melaka.

memang suka pun. sehari dua dah gondol.

Juz Call Me Sharz said...

ckp pasal serai baby pon ade gak hari tu mkn daun serai..dlm hati boleh ke mkn?? xracun ke?? tp kucing mesti tau ape yg boleh mkn dgn xkn...
klu rumput pulak, baby memilih gak mane2 rumput yg die nk mkn...xsemua rumput kat luar die bedal..bau2 pas2 baru mkn..klu kucing etty ngap maknanyer ok la rumput tu kan?? :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails